HONG KONG - Hongkong voert volgend jaar één van 's werelds meest geavanceerde 'smart cards' in om de illegale immigratie te beteugelen. Een ingebouwde computerchip zal persoonlijke gegevens van de kaarthouder gaan bevatten.

Volgens, Sin Chung-Kai, raadslid en jurist in Hongkong, wekt het plan onrust in verband met mogelijke schending van privacy en gevaar van hackers, zo maakte hij maandag bekend tegenover de BBC.

Het raadslid dringt er bij de autoriteiten op aan zo min mogelijk data op de chip te plaatsen en, met gebuik van de nieuwste technologieën, deze informatie zo goed mogelijk te beschermen. Op het kaartje, met het formaat van een creditcard, staan gegevens als: naam, geboortedatum en afdrukken van beide duimen.

Andere data

Als gevolg van de privacybescherming hebben de autoriteiten van Hongkong al afgezien van het plaatsen van medische en financiële data op de kaart. De smart card moet, volgens plan, volgend jaar worden ingevoerd bij de 6,8 miljoen inwoners van Hongkong. Dit proces kost rond de 400 miljoen dollar.

De voormalige Britse kroonkolonie wil met de kaart de controle behouden over de 200.000 mensen die elke dag reizen tussen Hongkong en de rest van China. Eerder introduceerden Maleisië en Finland een dergelijk systeem en ook Japan heeft soortgelijke plannen.