De nieuwe privacyregels waar het Europees Parlement woensdag mee instemde gaan niet ver genoeg. Er zijn veel kansen op een betere privacybescherming gemist, vindt de organisatie voor digitale burgerrechten Bits of Freedom (BoF).

"Het had erger gekund, maar op veel punten gaan de regels nu niet ver genoeg", zegt een BoF-woordvoerder in een reactie.

De onthullingen over spionage door inlichtingendiensten van Edward Snowden kwamen misschien net te laat, stelt ze. "Veel amendementen waren medio vorig jaar al ingediend en zijn niet meer gewijzigd, ondanks alle aandacht voor het onderwerp privacy na 'Snowden'."

Bits of Freedom baalt ervan dat bedrijven straks massaal privégegevens kunnen gebruiken als ze die maar 'pseudonimiseren'. "Dan geldt een lichter regime voor de dataverwerking. Bedrijven hoeven niet altijd toestemming te vragen. Maar ook 'pseudonieme' gegevens zijn vaak te herleiden tot individuele personen", aldus de zegsvrouw.

Ook het volgen en profileren van gebruikers wordt volgens haar onvoldoende aan banden gelegd. Gebruikers kunnen zich hiervoor wel afmelden (opt-out), maar Bits of Freedom had liever expliciete toestemming (opt-in) gezien. "Profilering is populair in het bedrijfsleven. Veel bedrijven storten zich op data-analyse. De nieuwe regels maken dat mogelijk."

Meldplicht

De nieuwe meldplicht bij het lekken van data van consumenten gaat Bits of Freedom ook niet ver genoeg. Bedrijven hoeven datalekken niet te melden als er geen grote negatieve gevolgen voor klanten zijn. "Zelfs in de VS is er een bredere meldplicht."

Het Europees Parlement nam woensdag ook een resolutie aan waarin wordt gesteld dat Amerikaanse bedrijven geen data van Europeanen meer mogen opslaan in de VS volgens het zogeheten Safe Harbor-akkoord. Maar tegelijkertijd liet het parlement dit systeem van data-uitwisseling in de privacyregels nog wel intact.

"De raad van ministers zou dit nog kunnen opschorten", zegt de BoF-woordvoerder. De EU-lidstaten moeten de nieuwe privacyregels nog goedkeuren.

Lees ook: Hoe Europa de data van zijn burgers wil beschermen