De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD hebben niet stelselmatig buiten de wet om inlichtingen verzameld. Wel is er sprake van onrechtmatigheden, die in strijd zijn met de wet.

Dat is de conclusie van onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer door de CTIVD, de onafhankelijke commissie die toezicht houdt op het opereren van de AIVD en de MIVD.

Zo verzamelde de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst gegevens in het kader van de samenwerking met buitenlandse geheime diensten zonder hiervoor specifiek toestemming te vragen aan de minister.

Ook de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst maakte zich schuldig aan onrechtmatige werkwijzen. De dienst zet agenten in ''om gegevens te verwerven op een manier die in feite neerkomt op de inzet van een tap, zonder hiervoor toestemming te vragen aan de minister''.

Ook in het kader van de bevoegdheid om te hacken worden zonder toestemming van de minister gegevens verworven op een manier die gelijk staat aan de inzet van een tap.

Voorzitter Harm Brouwer van de CTIVD lichtte de conclusies van zijn rapport dinsdag in een besloten bijeenkomst toe aan Tweede Kamerleden. Brouwer zei na afloop dat hij zich geen zorgen maakt over het optreden van de diensten. Die staan volgens hem voldoende onder politieke controle.