De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zijn dreigement ingeslikt om Facebook en Youtube in Turkije in de ban te doen.

Met het verbod wilde Erdogan verdere verspreiding voorkomen van in het geheim gemaakte opnamen die hem in verband zouden brengen met corruptie. "We zullen die bedrijven het land niet laten veroveren", zei de Turkse premier eerder over Facebook en Youtube.

De regering zegt dat de aantijgingen van corruptie en de zogenaamde opnamen zijn gefabriceerd door volgelingen van de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen die bij politie en justitie zijn geïnfiltreerd.

Erdogan zei in de Turkse krant Yeni Safak, die op de hand van Ankara is, dat de regering vastbesloten is de strijd aan te binden met 'verzonnen en gemanipuleerde' opnames op het internet. Hij voegde daar echter aan toe dat een totaal verbod op sociale media 'niet aan de orde is'.

Tussen 2007 en 2011 was Youtube al verboden in Turkije, toen omdat er video's op de site stonden die spotten met Atatürk, grondlegger van de Turkse republiek.