Technologiebedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van dataencryptie, vindt klokkenluider Edward Snowden. 

"Er moet een technische reactie plaatsvinden", aldus Snowden via een livestream op het South by Southwest-festival (SxSW). De klokkenluider reageerde vanuit zijn schuilplaats in Rusland op vragen in Austin, Texas, via Google Hangouts. 

Volgens Snowden kunnen techbedrijven beveiligingslagen aanbrengen waardoor het moeilijker wordt voor overheidsinstellingen om massaal data op te slaan. Dat zou bovendien sneller kunnen dan dat er nieuwe wetgeving wordt geïmplementeerd. De oud-NSA-medewerker stelt verder dat internetgebruikers minder te vrezen hebben voor grote bedrijven dan voor overheden: "Bedrijven kunnen je data verkopen en gebruiken, maar je hebt nog altijd rechten. De overheid kan je opsluiten."

Volgens de klokkenluider, verantwoordelijk voor het lekken van een grote hoeveelheid documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA, zal de NSA in de meeste gevallen wel data kunnen onderscheppen wanneer het dat echt wilt. Maar het onbeperkt en massaal opslaan van onschuldige burgers kan volgens de klokkenluider worden tegengegaan door data vaker en beter te versleutelen: "Dataencryptie werkt wel degelijk". 

Tor

Snowden had verder een aantal tips voor de 'normale internetgebruiker': de harde schijf en het netwerk kunnen vrij eenvoudig worden versleuteld.

Ook raadde hij Tor-netwerken aan: een manier om internetverkeer te anonimiseren. Door verkeer door een grote hoeveelheid anonieme servers te sturen, worden zowel de gebruiker als de host onherkenbaar.

Grondwet

Op de vraag of hij spijt van het lekken van de NSA-documenten heeft, reageerde Snowden dat hij het zo weer zou doen. "Ik heb gezworen de grondwet te beschermen, en ik zag dat die op grote schaal werd geschonden." 

De klokkenluider stelt verder dat de sleutel van het probleem meer verantwoording is. "Als de NSA ongeremd kan blijven surveilleren, zullen andere landen in de wereld dat zien als een groen licht om hetzelfde te doen." 

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken