AMSTERDAM - De rechter in Amsterdam heeft maandag twee radicaal-linkse artikelen op de homepage van een Xs4all-abonnee verboden. De Deutsche Bahn eiste dat de provider de protestsite uit de lucht zou halen. De rechter deed de uitspraak maandag in zogenaamd tussenvonnis, een uitspraak zonder motivering, die volgt op 25 april.

De homepage van de abonnee (http://www.xs4all.nl/~tank/radikal/) bevatte artikelen uit het radicaal-linkse tijdschrijft Radikal. De artikelen uit 1997 en 1998 bevatten aanwijzingen voor het vertragen van de kernafvaltransporten in Duitsland. Xs4all hoefde alleen de twee gewraakte artikelen te verwijderen, maar omdat de provider dat niet kan, is de hele site maandagmorgen offline gegaan.

Een week geleden werd Xs4all al gemaand de site te verwijderen, maar daaraan gaf de provider geen gehoor. "We hebben een vaste
klachtenprocedure

Xs4all had één weekend de tijd om de zaak voor te bereiden. Waarom de tegenpartij er ineens zo'n haast mee heeft, is Nas niet duidelijk. "De site is al vier of vijf jaar in de lucht."

Radikal

In 1996 en 1997 is veel publieke ophef ontstaan over de Radikal-zaak, toen Duitse providers gedwongen werden de bewuste homepage ontoegankelijk te maken voor hun abonnees. Tot twee keer toe is deze blokkade opgeheven, toen bleek hoe weinig effectief deze maatregel was. In Nederland is de papieren uitgave van Radikal nooit verboden geweest.

Xs4all staat min of meer tussen wal en het schip in, volgens woordvoerster Nas. Aan de ene kant moet Xs4all de belangen en de privacy van de klant beschermen, aan de andere kant moet de provider de auteursrechten respecteren.