NG wil klanten persoonlijke advertenties aanbieden van andere bedrijven, op basis van hun betalingsgedrag. Nog dit jaar wil ING beginnen met een proef met enkele duizenden ING-klanten.

Dat heeft een woordvoerder van ING aan NU.nl bevestigd na berichtgeving in het Financieele Dagblad maandag.

Als de proef succesvol is, wordt de dienst beschikbaar gemaakt voor alle 4,2 miljoen klanten die bankieren bij ING. "Klanten moeten expliciet aangeven dat ze mee willen doen. Het is een opt-in programma," aldus de woordvoerder.

Inzicht in het betalingsgedrag van ING-klanten is volgens de bank een potentiële goudmijn voor bedrijven. 

"Een tuincentrum wil graag weten dat je elk jaar in maart 150 euro uitgeeft aan tuinspullen. Hij kan op het juiste moment een scherp aanbod doen", aldus directeur Particulieren Hans Hagenaars in de krant. Adverteerders staan volgens hem in de rij om mee te doen.

Privacy

ING begrijpt dat het plan raakt aan de privacy van klanten. "We moeten dan ook ruim binnen de grenzen blijven van wat de maatschappij accepteert. Ook al is er technisch meer mogelijk", zegt Hagenaars tegen het FD.

Een soortgelijk plan van betalingsverwerker Equens strandde vorig jaar nadat er maatschappelijke onrust was ontstaan over de mogelijke schending van privacy. Het voornemen van Equens werd zelfs besproken in de Tweede Kamer.

"De plannen van Equens en ING zijn heel verschillend. Wij stellen de klantgegevens niet beschikbaar aan derden. We maken eigen analyses en zullen klanten ook zelf aanbiedingen van derden doen", stelt de woordvoerder van ING. 

Of bedrijven moeten betalen voor advertenties is nog niet duidelijk. "Het kan ook zijn dat we het als gratis dienst aanbieden. Daarom ook eerst een proef."

Opheldering

Het ING-plan valt bij politieke partijen niet in goede aarde. Een meerderheid van de Tweede Kamer eist opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en de VVD'ers Foort van Oosten en Aukje de Vries melden maandag op Twitter dat ze vragen over de kwestie willen stellen aan de bewindsman. Ook Eddy van Hijum van oppositiepartij CDA en Gerard Schouw van D66 eisen opheldering.  

Van Hijum heeft "grote twijfels" bij de plannen van de bank, zo zei hij maandag tegen RTL Z.

Hij wijst erop dat banken zelf een gedragscode hebben ondertekend waarin ze hebben afgesproken om heel voorzichtig om te gaan met de privacy van klanten. "Daarmee staat het op zijn minst op gespannen voet." 

Hellend vlak

Volgens de CDA'er dreigt een "hellend vlak" waarbij banken gaan grasduinen in de betaalinformatie van hun klanten.

"De vertrouwensrelatie als klant met de bank komt hiermee wel onder druk te staan." Van Hijum snapt dat de gegevens een grote commerciële waarde vertegenwoordigen, maar hij vindt dat deze vertrouwensrelatie een stuk zwaarder moet wegen. 

"Laten ze eerst maar eens werken aan een oplossingen voor al die storingen", sneerde hij nog. Het internetbankieren van ING werd de afgelopen tijd vele malen getroffen door een storing. 

Onverstandig

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks noemt het plan onbverstandig en een aantasting van de privacy van mensen.

"Bankgegevens van particulieren mogen niet gebruikt worden voor commerciele doeleinden. Dat vindt ik niet alleen, dat hebben ook de banken zelf afgesproken in de 'code banken'. Ik verwacht dan ook dat de bankensector zelf kritisch zal reageren en  hoop dat ook dat ING dit ondoordachte plan snel intrekt", aldus Klaver.

Eisen

Privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens kon nog niet zeggen of de plannen in strijd zijn met de wet. ''Je mag deze gegevens in ieder geval niet zomaar voor andere doeleinden gebruiken. En als daar wel toestemming voor wordt gegeven, gelden er hele strenge eisen", zegt een woordvoerder.

"Het gaat om hele gevoelige gegevens, die een groot beeld geven van mensen. Deze gegevens maken niet alleen duidelijk hoeveel potten pindakaas jij koopt, maar bijvoorbeeld ook of je er bijzondere hobby's op nahoudt en hoe je maatschappelijk in het leven staat'', aldus de zegsman.

Consumentenbond

De Consumentenbond maakt het plan van ING met de grond gelijk. ''Volgens zowel de privacywetgeving als de gedragscode banken is dit niet toegestaan'', laat een woordvoerster van de consumentenorganisatie maandag weten.

Lees ook: Detailhandel ziet weinig in ING-plan