De Obama-regering wil telefoongegevens, die door de Amerikaanse geheime dienst NSA zijn verzameld, langer bewaren.

Dat meldt The Wall Street Journal. Door de nieuwe maatregel wordt de database met alle verzamelende gegevens nog groter. 

Het huidige systeem bepaalt dat gegevens van telefoongesprekken ouder dan vijf jaar automatisch worden verwijderd. De Obama-regering is van mening dat deze gegevens langer moeten worden opgeslagen om als bewijs te dienen in belangrijke rechtszaken.

De Obama-regering wil de gegevens onder andere langer opslaan vanwege huidige rechtszaken met de American Civil Liberties Union, Electronic Frontier Foundation en enkele andere partijen. Deze partijen strijden tegen de huidige spionagepraktijken van de NSA.

De gegevens zouden langer worden opgeslagen om als potentiële bewijsstukken in deze rechtszaken te dienen. De NSA zou oudere gegevens van telefoongesprekken niet mogen doorzoeken of gebruiken.

Massaal

Eerder zei Obama dat de NSA niet meer massaal gegevens over Amerikaanse telefoongesprekken mag verzamelenHet is tevens de bedoeling dat de data, die al verzameld wordt door telefoonbedrijven, in het beheer komt van een derde, nog onbekende partij.

Alles over spionage door de NSA in ons dossier