In navolging van een langdurige storing bij internetbankieren van ING zagen sommige klanten tot 10.30 uur vandaag ten onrechte dat zij dubbele overboekingen zouden hebben gemaakt.

De verwarring ontstond na een langdure storing bij ING-internetbankieren gisteren. Sommige klanten kregen aan het begin van de storing in de Mobiel Bankieren-app na een mislukte transactie de melding het opnieuw te proberen.

Toen de storing was verholpen, leek een aantal klanten daarom een dubbele overboeking te hebben gemaakt. Dit blijkt niet het geval, laat ING-woorvoerder Ronald van Buuren weten. 

De informatie die klanten tot vanochtend zagen was gebaseerd op reserveringen, de stap die wordt gemaakt voor een daadwerkelijke overboeking. Verschillende klanten hebben tijdens de storing wel zo'n reservering gemaakt, tot een daadwerkelijke overboeking is het niet gekomen. ING biedt zijn excuses aan voor de onstane verwarring.

Niet terugdraaien

Eerder meldde de bank dat het klanten die als gevolg van de storing dubbele overboekingen hebben gedaan, niet te compenseren. "We maken dagelijks mee dat klanten dubbele boekingen maken", reageerde ING-woordvoerder Jeroen Baardemans toen. "In die gevallen kunnen en mogen wij als bank niet ingrijpen, in dit geval is dat niet anders. Wij kunnen als bank niet bepalen of overboekingen al dan niet bewust zijn gemaakt.

Bekijk alle voorgaande storingen van ING

Waarom hebben Nederlandse banken zo vaak storingen?