Het belangrijke handelsplatform voor bitcoins Mt. Gox zou samen met andere bitcoinpartijen een grootschalige fraude hebben gepleegd. De website van Mt. Gox is offline en er zijn mogelijk honderden miljoenen dollars aan bitcoins gestolen.

Dat zegt de klokkenluider die eerder een document publiceerde waarin staat dat in totaal 744.408 bitcoins van Mt. Gox zijn gestolen. Dit komt op basis van de huidige koers neer op een schadepost van circa 365 miljoen dollar.

De website van Mt. Gox is nog steeds uit de lucht. De klokkenluider verdenkt niet alleen Mt. Gox, maar ook andere bitcoinpartijen van de grootschalige fraude. De man is van mening dat Mt. Gox de diefstal van de bitcoins bewust in de doofpot wil stoppen door offline te gaan en niet op het nieuws te reageren. 

Mt. Gox zou samen met andere partijen al langer op de hoogte zijn van de gestolen bitcoins, en de diefstal op een slinkse wijze willen verbergen. Ook zou het handelsplatform op verschillende manieren proberen om op een frauduleuze wijze opnieuw aan bitcoins te komen.

"Dit is het keerpunt voor Mt. Gox. Ik kan niet veel meer vertellen want er zijn ook andere partijen bij betrokken", aldus Mark Karpeles, ceo van Mt. Gox, tegenover Reuters.

Onbetrouwbaar

Andere handelsplatformen distantieerden zich dinsdag van de problemen bij Mt. Gox, dat als onbetrouwbaar werd bestempeld. Ze konden een stevige koersdaling van de virtuele munt, die kan worden gebruikt voor anonieme betalingen via internet, echter niet voorkomen.

De waarde van de bitcoin zakte dinsdag met ongeveer 5 procent tot 518 dollar. Begin december piekte de koers nog op 1151 dollar.

Problemen

Mt. Gox, dat ooit werd opgericht als handelsplatform voor kaartjes die worden gebruikt bij rollenspel Magic: The Gathering, gold als een van de grotere bitcoinbeurzen. Het handelsplatform was begin vorig jaar nog goed voor ongeveer 70 procent van alle bitcointransacties.

De afgelopen maanden werd Mt. Gox echter geplaagd door een aantal problemen. Zo werd bekend dat er een kwetsbaarheid was in de manier waarop Mt. Gox zijn transacties afhandelt. De transacties bleken daardoor te manipuleren, waardoor het soms kan lijken dat iemand zijn bitcoins niet heeft ontvangen.

De gevaren en alternatieven van bitcoin

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?