De Engelse geheime dienst, de GCHQ, zou personen en bedrijven online zwart maken door valse informatie te verspreiden.

Dat blijkt uit documenten die werden gepubliceerd door The Intercept.

In de documenten worden methodes omschreven om een persoon of bedrijf zwart te maken. Een van de tactieken zou zijn om valse informatie op het internet te zetten, die afkomstig lijkt te zijn van het doelwit.

Zo is er een methode, waarbij de foto's op de Facebook-pagina van een persoon worden aangepast. Vervolgens wordt er een blog geschreven, waarin een fictief persoon claimt slachtoffer te zijn van het doelwit. Collega's, vrienden en familie worden vervolgens van die blog op de hoogte gesteld door middel van sms'jes of e-mails.

GCHQ / Online zwart maken

De GCHQ omschrijft ook een manier om een bedrijf zwart te maken, door bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie naar andere bedrijven of de media te lekken. Ook kunnen er negatieve posts aangemaakt worden op fora, om op die manier zakelijke overeenkomsten en relaties te verstoren.

Volgens Glenn Greenwald, de auteur, worden de tactieken ook toegepast op mensen en bedrijven die mogelijk nog niet eens veroordeeld zijn als crimineel. Een van de titels luidt dan ook "het oprekken van de grenzen en strijd tegen hacktivism".

Bekijk recente onthullingen rond de spionage