De populairste illegale downloadsites halen gezamelijk zo'n 165 miljoen euro binnen aan advertentie-inkomsten.

Dat blijkt uit een rapport van de Digital Citizens Alliance, gepubliceerd door Torrent Freak. In totaal werden er 596 websites onderzocht. Voor al die websites kreeg Google ten minste 25 verzoeken om de sites offline te halen. Websites zonder reclame werden niet bij het onderzoek betrokken.

Volgens het rapport behalen de populairste piraterijsites winstmarges van meer dan 4,4 miljoen euro per jaar, voor een deel gefinancierd uit advertenties van grote merken als Amazon en McDonalds.

Op ongeveer dertig procent van alle grote piraterijsites komen advertenties van 'premiummerken' voor, aldus het rapport, waaruit wordt geconcludeerd dat die merken er niet in slagen om hun reputatie effectief te beschermen. Vaak worden dit soort advertenties verkocht zonder dat de bedrijven er zelf weet van hebben.

Torrentportals

Meer dan de helft van de gezamelijke omzet wordt volgens het rapport gegenereerd door de dertig grootste piraterijsites. 25 procent van de onderzochte websites zijn zogenoemde torrentportals, terwijl ongeveer de helft van de totale inkomsten naar die websites gaat. Torrentportals zijn websites waar gebruikers worden doorverwezen naar 'torrents', waarmee illegale software via een peer-to-peernetwerk kan worden gedownload.

Torrentportals zijn vooral lucratief omdat ze weinig onderhoudskosten hebben, stellen de onderzoekers. Zelfs kleine piraterijsites zouden in staat zijn om ruim 70.000 euro per jaar aan advertentie-inkomsten te genereren.

Wat waren de meest gedownloade films in 2013?