
'GCHQ bespioneerde bezoekers Wikileaks-website'
Dat blijkt uit geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden, die in handen zijn van The Intercept.
De inlichtingendienst gebruikte een systeem met de naam Anticrisis Girl, zo blijkt uit de documenten. Ip-adressen zouden theoretisch gekoppeld kunnen worden aan individuele internetgebruikers, al is onduidelijk of dat daadwerkelijk is gebeurd.
Ook is niet duidelijk of de Wikileaks-site langdurig in de gaten werd gehouden om bij te houden wie de site bezocht, of dat de site werd gebruikt als voorbeeld om de mogelijkheden van het systeem te demonstreren. GCHQ wilde hier tegenover The Intercept niet op ingaan.
Uit een document van de NSA blijkt dat de VS verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, heeft gevraagd een strafzaak te starten tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange.
Assange noemt de onthullingen dinsdag "roekeloos en onwettig". Hij vraagt het Witte Huis om een speciale aanklager aan te stellen die de "criminele activiteit" van de inlichtingendiensten moet onderzoeken.
Kwaardaardig
Uit de documenten blijkt ook dat de NSA heeft overwogen om Wikileaks te bestempelen als "kwaadaardige buitenlandse entiteit". Dat zou de Amerikaanse inlichtingendienst meer ruimte kunnen geven om de groep te bespioneren, ook als er Amerikaanse burgers bij betrokken zijn.
Ook filesharingsite The Pirate Bay zou zijn overwogen als kwaardaardige entiteit. Het is niet duidelijk welke beslissing de NSA uiteindelijk heeft gemaakt. Wel blijkt uit een document dat leidinggevenden bij de NSA het groene licht hebben gegeven om leden van hackersgroep Anonymous te bespioneren, zo lang zij geen Amerikaans burger zijn.
Ook bevestigen advocaten en controleurs van de NSA in een document dat het toegestaan is om buitenlandse servers, zoals die van The Pirate Bay, te bespioneren, ook als Amerikanen hiervan gebruikmaken. Wel moeten analisten van de inlichtingendienst het aantal Amerikanen dat wordt opgenomen in brede surveillance te "minimaliseren".