De gemeente Amsterdam heeft er met nieuw beleid voor gezorgd dat Airbnb, een online marktplaats voor het tijdelijk verhuren van huizen, weer officieel is toegestaan.

De gemeente liet begin 2013 weten klaar te zijn met de 'illegale hotels' in de stad en een recente uitspraak van de rechter verbood de verhuur van een woning aan toeristen in bijna alle gevallen.

De gemeenteraad van Amsterdam heeft nu besloten het tijdelijk verhuren van woningen toe te staan onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de verhuurder toeristenbelasting betalen en mag het huis maximaal twee maanden per jaar worden verhuurd.

Airbnb is een website waar mensen hun woning te huur kunnen aanbieden als ze er zelf een paar weken of dagen niet zijn. Ook is het mogelijk een kamer of verdieping in een huis te verhuren. Het aanbod is doorgaans veel goedkoper dan een gemiddelde hotelkamer.

Voorloper

"Deze regelgeving maakt Amsterdam wereldwijd een voorloper op dit gebied", aldus Airbnb in een reactie. "De nieuwe regeling maakt het niet alleen gemakkelijker voor lokale bewoners om de woning waarin ze leven te delen met anderen, het maakt tegelijkertijd ook korte metten met illegale hotels die misbruik maken van het systeem."

Het bedrijf hoopt dat het Amsterdamse beleid steden wereldwijd zal inspireren

De voorwaarden van de gemeente Amsterdam:

U woont zelf in de woning
Vakantieverhuur van een woning mag alleen als de verhuurder staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)

Niet bedrijfsmatig verhuren
"Af en toe uw woning verhuren is heel wat anders dan het bedrijfsmatig exploiteren van uw woning", aldus de gemeente. Bedrijfsmatige verhuur is niet toegestaan. Op termijn komt de gemeente met exacte criteria om onderscheid te maken tussen verschillende vormen van verhuur.

Belasting betalen
Over de inkomsten uit de verhuur van een woning moet toeristenbelasting worden betaald. Verder moeten de inkomsten worden opgegeven bij de Belastingdienst.

Toestemming van verhuurder of VvE
Vakantieverhuur is alleen toegestaan als de verhuurder zelf eigenaar is van de woning of als er toestemming is van de verhuurder. Woningeigenaren die in een Vereniging van Eigenaren (VvE) zitten moeten vooraf toestemming vragen.

Niet alle huurwoningen
De gemeente staat het niet toe woningen te verhuren met een kale huurprijs van minder dan 699,46 euro per maand (per 1 januari 2014). Dat is ook de huurtoeslaggrens. Wordt de woning wel verhuurd is dat schending van het huurcontract en Amsterdam waarschuwt dat corporaties daar streng tegen op zullen treden: "Overtreding kan het verlies van uw woning betekenen."

Brandveiligheid
De tijdelijk verhuurde woning moet voldoen aan de brandveiligheidseisen. Die zijn te vinden op de site van de brandweer.

Maximaal vier personen
Een woning mag maximaal aan vier personen worden verhuurd.

Geen overlast
De toeristen mogen geen overlast veroorzaken. "Als hoofdbewoner bent u tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor gedrag van uw tijdelijke huurders. Kijk daarom kritisch naar wie u in huis haalt", aldus de gemeente.