FRANKFURT - Het Britse telecomconcern Vodafone is van plan het geplaagde mediaconcern Vivendi Universal uit te kopen bij hun ambitieuze, maar sukkelende internetportaal Vizzavi. Een woordvoerder van de Duitse mededingingsautoriteiten heeft maandag bevestigd dat Vodafone daarvan melding heeft gemaakt.

Vodafone heeft dit waarschijnlijk gemeld omdat het in Duitsland een grote partij is sinds de overname van Mannesmann in 2000. Het Britse concern heeft echter officieel nog niet gereageerd. Dit geldt ook voor Vivendi.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde maandagochtend al dat Vodafone uit is op alle aandelen Vizzavi. Daarbij zou het gaan om een overnamebedrag van 150 miljoen euro.

Een schijntje

De 150 miljoen euro is een schijntje vergeleken met de meer dan miljard euro die de concerns in Vizzavi hebben gestoken. De bedoeling was van Vizzavi een virtuele ontmoetingsplaats te maken, waar gebruikers van een mobiele telefoon onder meer nieuws, muziek en filmpjes kunnen ophalen. Vivendi levert daarbij de inhoud. De prestaties van het internetportaal vielen tot dusver echter bitter tegen.

Vodafone wil alleen nog maar betalen voor de kantoren, apparatuur en enkele diensten van Vizzavi, aldus The Wall Street Journal. Daarna zou Vodafone de stekker uit het project willen trekken om de activiteiten samen te voegen met die van andere dochterondernemingen. Vizzavi is ook in Nederland actief.

De verwikkelingen rond Vizzavi zijn een nieuw bewijs dat Vivendi's avonturen in de mediasector op een echec dreigen uit lopen. Voormalig topman Jean-Marie Messier investeerde miljarden in nieuwe projecten, maar heeft Vivendi daarmee aan de rand van de afgrond gebracht.

Het concern kampt met een schuldenlast van 19 miljard euro en boekte over de eerste helft van dit jaar een verlies van 12,3 miljard euro. De nieuwe bestuursvoorzitter, Jean-René Fourtou, wil nu flink in de activiteiten gaan saneren.