Het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR) presenteert op 20 februari onder de titel 'Roaming Dutch' zijn digitale project Hadrianus. Via een site kan iedereen dan de voetafdrukken die vooraanstaande Nederlanders in het Italiaanse Rome hebben achtergelaten volgen.

Het project, dat verwijst naar de Nederlandse paus Adrianus VI (1459-1523), stelt het ambitieuze doel de Nederlandse aanwezigheid in de Eeuwige stad voor wetenschappers en publiek te openbaren en wordt in het Rijksmuseum in Amsterdam onthuld.

Door de eeuwen heen trokken dichters en denkers, wetenschappers en kunstenaars vanuit ons land naar de Eeuwige stad. Van Erasmus tot Escher lieten ze hun sporen na. De nietsvermoedende Romeganger loopt al snel voorbij aan deze Nederlandse erfenis.

Het KNIR wil die sporen zichtbaar maken. Daarvoor is de Engelstalige website www.hadrianus.it gebouwd. Bezoekers kunnen klikken op de plattegrond van Rome, waar een landgenoot iets heeft achtergelaten, of de plaats heeft beschreven, geschilderd of gefotografeerd.

Ook heeft de website een uitgebreide namenlijst en de mogelijkheid op diverse termen te zoeken. Het ambitieuze doel is een zo compleet mogelijke databank te creëren, waarbij het publiek actief wordt uitgenodigd een bijdrage te leveren of, door een kunstenaar te adopteren, financiële steun te verlenen. Een Hadrianus-applicatie voor de mobiele telefoon volgt nog.