De Electronic Frontier Foundation (EFF) organiseert dinsdag 'The Day We Fight Back'. Duizenden websites doen mee aan de demonstratie tegen de NSA.

Met behulp van de demonstratie wil EFF Amerikanen wijzen op de afluisterpraktijken van de NSA en waarom de USA Freedom Act ondersteund zou moeten worden

Websites zoals Reddit, Tumblr, Imgur, Mozilla en Greenpeace doen mee aan de actie. De EFF organiseerde eerder demonstraties, die succesvol waren in het dwarsbomen van de Stop Online Piracy Act (SOPA) en de Protect IP Act (PIPA). De publieke verontwaardiging was toen zo groot, dat de wetten niet of in zeer verwaterde vorm werden doorgevoerd.

Er doet een aantal grote websites mee aan de actie, maar echt grote namen zoals Google en Wikipedia ontbreken. Ten tijde van de SOPA-demonstratie was Wikipedia een dag lang onbruikbaar, terwijl Google zijn logo verstopte achter een zwarte balk.

NSA hervormingen

Obama kondigde begin 2014 een aantal hervormingen binnen de NSA aan, die inmiddels ook werden goedgekeurd door de rechtbank. De hervormingen zouden echter lang niet voldoende zijn, omdat het gros van de spionage-activiteiten op geen enkele wijze wordt aangepakt.

De USA Freedom Act zou de NSA nog verder moeten beperken. Inmiddels doen er ongeveer 5000 websites mee aan de actie, die speciale banners op hun website plaatsen om aandacht te vragen voor de nieuwe wetgeving.