De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden gaat in op het verzoek van het Europees Parlement om te getuigen. Hiermee hopen de politici hun onderzoek af te ronden.

Dat bevestigen de Groenen in het Europees Parlement tegenover NU.nl. Volgens de Duitse europarlementariër Jan Philipp Albrecht heeft de klokkenluider schriftelijk laten weten te willen meewerken.

Er zal geen rechtstreekse verbinding zijn. Snowden zal of een boodschap inspreken of schriftelijk vragen beantwoorden.

Eerder was het nog onduidelijk of Snowden het verzoek van het parlement zou inwilligen.

Verzet

Binnen het Europees Parlement is momenteel nog wel verzet tegen de getuigenis. "We zullen vragen om een aanvullende, bijzondere vergadering van het parlement voor we gaan stemmen over het uiteindelijke rapport", stelt Albrecht. "Het lijkt me logisch dat Snowden ons veel informatie kan geven over wat er gebeurd is."

Dankzij informatie die Snowden lekte aan media kwamen de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA naar buiten.

'Essentieel'

"De gegevens die Edward Snowden heeft geopenbaard zijn essentieel. We wisten niet dat de datagraaierij van de NSA en andere inlichtingendiensten zo uit de hand was gelopen - zelfs in Nederland beginnen dankzij Snowdens informatie ministers te wankelen", zegt GroenLinks-europarlementarier Judith Sargentini tegen NU.nl.

"Met deze informatie in de hand kunnen we opnieuw proberen grenzen te stellen, in de EU en in onderhandelingen met de VS. Als die onderhandelingen tenminste niet worden afgeluisterd."

Asiel

Snowden is de Verenigde Staten ontvlucht en verblijft op een onbekende locatie in Rusland.

Volgende week stemt een commissie van het Europees Parlement over een voorstel van GroenLinks om Snowden asiel in Europa te verlenen. "Snowden verdient een beter lot dan opgesloten zitten in Rusland. Daarom is het van groot belang dat het Europees Parlement hem daadwerkelijk de kans geeft zijn verhaal te doen", meent Sargentini.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken