De Amerikaanse geheime dienst krijgt minder toegang tot gegevens en kunnen alleen met een rechterlijk bevel informatie opvragen.

Dat oordeelt de geheime FISA-rechtbank, die de spionageprogramma's van de inlichtingendienst NSA overziet, zo meldt The Hill. Eerder maakte president Obama de hervormingen binnen de NSA bekend.

De hervorming zorgt ervoor dat de NSA binnen de VS geen ongerichte spionage meer mag uitvoeren. Dit wordt verboden middels een uitbreiding van de privacywet uit 1974. Alleen in "noodgevallen" mag de NSA zonder bevel van de rechter gegevens bekijken.

Ook wordt metadata van telefoongesprekken voortaan door telefoonmaatschappijen opgeslagen, en niet langer op de servers van de geheime dienst zelf. Hierdoor krijgt de NSA minder toegang tot gegevens en is een rechterlijk bevel nodig om specifieke informatie in te zien.

Daarnaast mag de NSA bij verdachten voortaan maar twee in plaats van drie stappen verder kijken. Dit houdt in dat ze niet verder morgen kijken dan de metadata van contactpersonen van degene waar de verdachte mee heeft gecommuniceerd.

Vijf vragen over de Nederlandse geheime diensten

Bekijk recente onthullingen en ander nieuws rondom NSA