Tegenwoordig heb je overal wachtwoorden voor nodig, maar kan je ze allemaal onthouden? Er zijn genoeg programma's en apps die je een handje helpen. Dat scheelt niet alleen een hoop e-mailtjes om vergeten wachtwoorden op te vragen, het is ook een stuk veiliger.

Gemiddeld gebruikt een internetter tussen de de tien en vijftig verschillende websites, diensten of apps waar met een wachtwoord in moet worden gelogd. De kans is echter klein dat je voor allemaal een apart wachtwoord hebt.

Laat staan dat je voor elke website of dienst een wachtwoord met cijfers, tekens en hoofdletters kan en gaat onthouden. Het is mogelijk wachtwoorden te onthouden door ze in de browser op te slaan, maar dan zijn ze relatief makkelijk toegankelijk.

Daarom zijn er de laatste tijd de nodige diensten ontwikkeld, die je helpen met het gebruik van verschillende en veilige wachtwoorden. We bespreken er vier en beginnen met Lastpass, een van de meest populaire wachtwoordassistenten.

Lastpass

Lastpass ontleent zijn naam aan de slogan, je hebt namelijk nog maar één wachtwoord nodig om al je andere wachtwoorden te onthouden en gebruiken. Het laatste wachtwoord dus. Het programma is gratis en kan op alle platformen worden gebruikt, van Windows tot Android en iOS, met enkele mitsen en maren.

Voor Windows of OS X hoeft er alleen een plugin geïnstalleerd te worden in de browser. Wie dan een account aanmaakt kan al zijn huidige wachtwoorden importeren en Lastpass zo instellen dat er automatisch ingelogd wordt als je naar een website gaat. Lastpass kan ook gegevens onthouden om automatisch formulieren in te vullen.

Het voordeel is dat je eenvoudig voor elke website een ander wachtwoord kunt gebruiken. Het is aan te raden om nieuwe wachtwoorden te gaan gebruiken, die Lastpass automatisch kan genereren. Je kunt er voor kiezen om elke keer je 'hoofdwachtwoord' in te vullen, maar dat wachtwoord wordt niet verzonden naar de website en kan dus niet worden onderschept.

Behalve plugins zijn er ook apps voor iOS en Android, maar die zijn helaas niet zo handig als de plugin-versies. De Android-app. die 12 dollar per jaar kost, werkt eigenlijk alleen echt goed in combinatie met de meegeleverde browser, die is helaas niet zo goed als de standaard browser. Wel kun je een website opzoeken en het wachtwoord kopiëren en vervolgens in je browser naar keuze weer plakken, maar dat is behoorlijk omslachtig.

Keepass

Keepass is ook een gratis wachtwoordenprogramma, met eigenlijk één groot verschil ten opzichte van Lastpass. De wachtwoorden worden lokaal en versleuteld opgeslagen. Dat heeft als voordeel dat de wachtwoorden te allen tijde in eigen beheer zijn. Met Lastpass worden de wachtwoorden online opgeslagen, waardoor de server van Lastpass een spreekwoordelijke goudmijn zijn voor hackers.

Keepass is bovendien open-source. De makers nodigen iedereen dan ook uit om de broncode door te spitten, om zeker te weten dat er geen malafide code verstopt zit in het programma. Keepass is echter minder populair dan Lastpass en dat is niet zonder reden. Het programma vereist namelijk iets meer geduld en expertise dan Lastpass.

Na installatie moet er een database aangemaakt worden, waarin de wachtwoorden worden opgeslagen. Je kunt ook verschillende databases aanmaken. Dat kan handig zijn, om bijvoorbeeld werk en privé gescheiden te houden, maar ook om een database aan te maken met minder belangrijke wachtwoorden die je deelt met anderen.

Het programma heeft zich de laatste jaren aardig ontwikkeld waardoor Keepass ook in combinatie met Chrome en Firefox gebruikt kan worden. Daarnaast kan het programma automatisch moeilijke wachtwoorden genereren en er zijn plugins om automatisch backups te maken, of om het programma te gebruiken in combinatie met Dropbox, zodat je Keepass met meerdere pc’s kunt gebruiken.

1Password

Lastpass en Keepass zijn gratis en beide werken prima, dus betalen is niet noodzakelijk. Er zijn echter ook betaalde varianten, met zo hun voordelen. 1Password is daar een voorbeeld van. Het programma kost 40 dollar, maar is gebruiksvriendelijker dan zowel Lastpass en Keepass. Wachtwoorden worden lokaal opgeslagen en kunnen gedeeld worden via iCloud of Dropbox. 1Password ziet er ook gelikt uit en kan overweg met Chrome, Firefox, Safari, Opera en er is een app voor zowel Android als iOS. Over de iOS-app wordt wel regelmatig geklaagd en de app kost ook nog eens 15,99 euro.

De makers brengen elk jaar een nieuwe versie van 1Password uit, die dan opnieuw aangeschaft moet worden om compatibel te blijven met de OS X of pc-versie. Daarnaast is de app alleen echt nuttig als de meegeleverde browser wordt gebruikt, maar die is niet zo goed als de Safari-browser in iOS.

Keeper

Een andere betaalde wachtwoordbewaarder is Keeper. Dit programma kost minimaal 10 dollar per jaar, maar dan kun je maar één apparaat met Keeper erop gebruiken. Dat is vaak niet handig en per extra apparaat moet weer 10 dollar worden betaald. Er is ook een abonnement van 30 dollar, voor een onbeperkt aantal apparaten.

De Keeper-app krijgt veelal lovende kritieken en kan eerst een maand gratis worden uitgeprobeerd. Daarnaast is het mogelijk om wachtwoorden te delen via wifi. De wachtwoorden komen daardoor nooit op een server te staan en kunnen dus ook niet onderschept worden. Keeper kan overweg met zowel iOS- als Android-apparaten en met praktisch alle bekende browsers.