AMSTERDAM - Het Europees Parlement (EP) is tegen het blokkeren van sites met aanstootgevende of discriminerende inhoud door internetproviders.
Europees Parlement (EP)

De Europese parlementariërs geven de voorkeur aan zelfregulering zoals dat eerder was voorgesteld door de Europese Commissie. De eerste verantwoordelijk voor wat kinderen op internet te zien krijgen ligt bij de ouders.

Het blokkeren van websites zoals onlangs enkele keren is gebeurd lost de problemen niet op omdat bedrijven of websites ook vanuit een niet EU-land kunnen opereren.

Het Europees Parlement pleit daarom voor de ontwikkeling van een filter die het ouders makkelijker maakt om internet en digitale televisie beter te controleren op porno, geweld of andere inhoud.

Niet-EU

Het afsluiten van de toegang tot bepaalde sites door providers biedt volgens het EP geen oplossing voor websites van buiten de EU. "Bovendien ontstaat een probleem met sites die voor kinderen geblokkeerd worden, maar die voor volwassenen wel toegankelijk kunnen zijn. En er bestaat het gevaar van fragmentatie van de internettoegang."

Pas sinds 1999 zet het Europees Parlement zich in voor een veiliger gebruik van internet. Mogelijk wordt er in de toekomst een klaaglijn geopend voor illegale of belastende internetcontent.

/NETPriority sluit provider af wegens Scientology-siteProvider schakelt omstreden website uitMakers van anti-sites gaan vrijuitDuitsland pakt neonazi-domeinen aan