De belangrijkste privacyinstellingen op Facebook
Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe de privacy op Facebook standaard is ingesteld. Wat gebeurt er met gegevens als je na het aanmaken van een profiel niets wijzigt?
Dan is in ieder geval de informatie over opleidingen, werk en woonplaats openbaar. Hetzelfde geldt voor alle updates en foto's die worden geplaatst. Iedereen die jou op Facebook kan vinden, kan dit bekijken.
Alle privacyinstellingen zijn aan te passen via het tandwiel rechts bovenin. Het tandwiel is op elke pagina van Facebook te vinden en geeft toegang tot het instellingen-menu.
1.) Privacy
Klik in het linkermenu op Privacy om instellingen aan te passen over wie jouw berichten kan zien en wie er contact met je op kan nemen.

Tot voor kort waren standaard alle berichten openbaar. Dat is inmiddels niet meer het geval, maar toch is het handig om goed in de gaten te houden wie je berichten precies kan zien. Hier kun je kiezen of je statusupdate openbaar is, of alleen zichtbaar is door vrienden of vrienden van vrienden. Het is ook mogelijk de toegang tot oudere berichten aan te passen. Als je al jaren actief bent op Facebook, maar deze instellingen nu pas wijzigt kan je dus ook de oudere berichten nog voor bijvoorbeeld alleen vrienden zichtbaar maken.
In het Privacy-menu kan je ook instellen dat alleen vrienden van vrienden jou een vriendschapsverzoek kunnen sturen. Als een persoon helemaal geen band met je heeft via een bekende, kan hij of zij je dan dus niet meer uitnodigen. Standaard kan iedereen je een vriendschapsverzoek sturen.
Ook kan iedereen je standaard opzoeken als hij of zij jouw e-mailadres weet. Die instelling is hier ook te wijzigen.
2.) Taggen
Bij het tabje Tijdlijn en taggen kan je instellen wie iets op jouw tijdlijn kan achterlaten en wie jou kan taggen en wie dat dan vervolgens weer kan zien.
Hier zijn de instellingen standaard iets strenger. Zo kunnen automatisch alleen vrienden informatie op je tijdlijn plaatsen en jou in updates taggen. Alleen vrienden van vrienden kunnen berichten zien waarin je getagd bent. Deze onderdelen kunnen natuurlijk nog strenger worden ingesteld. Zo is het mogelijk in te stellen dat je altijd eerst een bericht moet goedkeuren voor je getagd mag worden. Geef je geen goedkeuring, dan verschijnt het bericht of de foto zonder tag op Facebook.

In dit onderdeel van instellingen kan je ook bekijken hoe je profiel eruit ziet voor verschillende gebruikers. Dan wordt duidelijk zichtbaar welke onderdelen en berichten wel en niet te zien zijn voor vreemden.
3.) Blokkeren
Het is ook mogelijk gebruikers helemaal te blokkeren. Op die manier kunnen ze niet meer zien wat je plaatst, maar kunnen ze je ook niet meer uitnodigen en je niet meer taggen. Iets specifieker is het ook mogelijk alleen uitnodigingen van apps te blokkeren. Als je dat één keer doet worden alle app-uitnodigingen, bijvoorbeeld voor spelletjes, van die gebruiker geblokkeerd.
Daarnaast kan je hele apps blokkeren. Deze app kan dan geen contact meer met je opnemen of privégegevens over jou verkrijgen. Al deze handelingen vindt je in het Blokkeren-onderdeel van de instellingen.
4.) Apps
De algemene instellingen voor apps hebben een apart onderdeel in het menu. Hier vindt je de mogelijkheid om de apps die je gebruikt te beheren.
Als je bijvoorbeeld spelletjes als Candy Crush speelt op Facebook, kan deze app automatisch namens jou berichten plaatsen. Bovendien is je activiteit in de app standaard openbaar en dus voor iedereen te zien. Hier kan je die instellingen op privé zetten.

Overigens hebben sommige apps standaard strengere instellingen waardoor alleen jij jouw eigen activiteit kan bekijken.
Facebook werkt ook samen met makers van deze apps en andere partners waardoor op hun websites, dus niet alleen op Facebook.com, gepersonaliseerde advertenties te zien zijn. Dat betekent dat mensen bij een bepaald product zien dat jij dat product op Facebook leuk vindt. Je kan in dit menu zien op welke sites dat gebeurt en je kan dat in één keer voor alle partners uitschakelen.
5.) Advertenties
Onder het advertentie-tabje kan je zorgen dat adverteerders minder informatie over jouw krijgen of instellen dat ze deze gegevens niet mogen gebruiken voor gerichte advertenties.
Jouw vrienden krijgen bijvoorbeeld standaard bij een advertentie van NUtech te zien dat jij die pagina leuk vindt.
Sinds juni 2014 gebruikt Facebook ook het surfgedrag van gebruikers om gerichte advertenties te tonen. Ook dit kun je voorkomen, maar niet op de site van Facebook zelf. Op de site van de Digital Advertising Alliance kun je voorkomen dat Facebook, en veel andere innternetadverteerders, je surfgedrag bijhouden.
6.) Beveiliging
Je eigen privacy beschermen kan natuurlijk ook door zelf beter na te denken over wachtwoorden en ervoor te zorgen dat de toegang tot een profiel moeilijker is. Het sociale netwerk probeert daar een handje bij te helpen.
Onder het kopje Beveiliging kan je onder meer instellen dat er altijd een extra code moet worden gebruikt als jouw Facebook-profiel van een vreemd apparaat of andere browser wordt benaderd. Deze code wordt dan verstuurd naar jouw telefoon, waardoor alleen het veroveren van een wachtwoord niet meer voldoende is om in te breken.
Ook is het mogelijk hier veilige apparaten toe te voegen die wel altijd toegang mogen krijgen tot Facebook.