Google moet jaarlijks honderden miljoenen dollars schadevergoeding betalen vanwege het schenden van patenten met het advertentiesysteem Adwords.

Dat meldt Arstechnica.com op basis van een uitspraak van een Amerikaanse rechter.

Het kleine bedrijfje Vringo klaagde Google in 2011 aan nadat het patenten had overgenomen van Lycos, een oude zoekmachine.

Google zou met het Adwords-systeem patenten schenden. Via Adwords kunnen bedrijven advertenties inkopen op Google-pagina's en andere sites die gebruikmaken van het systeem. De advertenties zijn gebaseerd op zoekwoorden die de gebruiker intikt.

Een Amerikaanse rechter heeft nu bepaald dat Adwords inderdaad patenten schendt en stelt dat Google 1,36 procent van alle Adwords-inkomsten uit de Verenigde Staten moet betalen als vergoeding.

Flinke boete

Google maakt niet bekend hoeveel het precies met Adwords verdient, maar het is het merendeel van de verwachte 35 miljard dollar aan omzet voor 2013. Naar schatting zorgt Youtube voor maximaal 5,6 miljard dollar omzet. Bovendien komt ongeveer 55 procent van de omzet uit de VS.

Arstechnica stelt dat op basis van een ruime schatting de totale Amerikaanse Adwords-omzet uit zal komen tussen de 15 en 18 miljard dollar per jaar. Dat betekent dat Google elk jaar 200 tot 250 miljoen dollar aan Vringo moet betalen.

Hoger beroep

Eerder bepaalde een jury al dat Google een boete van 30 miljoen dollar moest betalen, maar daarmee nam Vringo geen genoegen. De rechter beargumenteerde in het recente vonnis dat Google wel aanpassingen heeft gedaan aan het Adwords-systeem, maar dat de onderdelen die de patenten schenden nog steeds worden gerbuikt.

Google laat weten dat het in hoger beroep gaat tegen beide uitspraken.

Mocht de boete stand houden, moet Google een jaarlijkse boete betalen over de periode van 2012 tot en met 2016. Microsoft schikte eerder met Vringo vanwege patentschending in zoekmachine Bing. Microsoft betaalt 1 miljoen dollar en 5 procent van wat Google moet betalen.