De Amerikaanse en Britse geheime dienst tappen massaal internetverkeer van Youtube, Facebook en Blogger af om zo het gedrag van gebruikers in de gaten te houden.

Dat onthult NBC News dinsdag op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

In 2012 zou de Britse geheime dienst GCHQ aan de Amerikaanse overheid en de geheime dienst NSA hebben laten zien hoe het mogelijk was op grote schaal populaire sociale media af te tappen.

Het aftappen was waarschijnlijk mogelijk via intercontinentale internetkabels. Zowel Facebook als Google, eigenaar van Youtube en Blogger, ontkennen de geheime diensten toegang te hebben gegeven.

Trends

Groot-Brittannië en de VS waren in staat in real-time informatie over het gedrag op Facebook en Youtube te bekijken en zo trends bij te houden en te analyseren. Zo was het mogelijk te bekijken welke video's, berichten of links populair waren in bepaalde landen, gebieden of steden.

Deze informatie zou dan gebruikt kunnen worden om eerder op opstanden zoals in de Arabische wereld te anticiperen.

Persoonsgegevens

Hoewel het gaat om bredere trends en geen persoonsgegevens, is het volgens NBC News toch mogelijk achteraf data over specifieke gebruikers te achterhalen.

In 2010 zou GCHQ onversleutelde data van Twitter hebben gebruikt om personen te identificeren en hen propaganda voor te schotelen. Wat die propaganda precies inhoudt, is niet bekend. Facebook en Twitter hebben inmiddels alle data versleuteld, bij Youtube is dat nog niet het geval.

Bekijk meer recente onthullingen rondom de wereldwijde spionage