AMSTERDAM - Een week na de luidruchtige introductie van i-mode en een week voor de grote lancering in Nederland, wordt het spannend voor KPN Mobile. Hoe zal Nederland reageren op de nieuwe mobiele internetdienst. Ook NU.nl testte i-mode.
i-mode

I-mode, internet via gprs, is niet te vergelijken met wap. Het is sneller en vooral een stuk duidelijker vanwege het kleurenscherm. I-mode is voorlopig alleen verkrijgbaar met het NEC 21i-toestel. Een makkelijk apparaat waaraan je snel went.

De toetsen zijn makkelijk en niet te klein. Het apparaat is wel breder dan de meeste huidige gsm-toestellen. Opvallend beter, vergeleken met de gangbare mobiele telefoons, zijn de geluiden (beltonen). Deze worden nu echt herkenbaar.I-modesites die in totaal ongeveer 3.500 beltonen aanbieden, kunnen hier leuk van profiteren.

Maar het mobiel surfen vergt wel de nodige energie. De batterij moet redelijk snel opgeladen worden, tenminste als regelmatig gebruik van i-mode wordt gemaakt. Ook kan het vooral 's avonds onhandig zijn dat het licht van scherm snel gedempt wordt.

Mail

Naast de betere beltonen, is een ander speerpunt van i-mode e-mail. Op het toestel kun je makkelijk e-mail ontvangen en verzenden. Nadeel daarvan is wel dat je weer een nieuw e-mailadres krijgt, iets als naam@imail.nl.

Mailberichten van je POP3-mail kunnen via een van de contentpartners worden doorgestuurd naar je mobiel. Erg handig, maar pas op voor mailboxen waar veel spam op binnenkomt. Het binnenhalen van e-mailberichten (dus ook spam) kost 2 of 3 eurocent per bericht.

Het toestel heeft een speels en tegelijkertijd modern karakter door het lampje bovenop dat laat zien of er is gebeld of gemaild. Het lampje kan zeven kleuren weergeven en is bijvoorbeeld in te stellen voor bepaalde mensen in de telefoonlijst.

Diensten

I-mode moet het hebben van de diensten die aangeboden worden. Nu heeft KPN zo'n vijftig contentpartners, maar daarnaast zijn er nog meer sites te bekijken op de i-mode. De via KPN aangeboden diensten variëren van nieuws en verkeersinformatie tot games, shopping en topless babes.

Een i-modeabonnement begint vanaf vijf euro per maand. Daarvoor kun je voor 200 kb aan data opvragen of versturen. In de praktijk is dat niet zo veel. Na een week testen hadden we ongeveer 1500 kb data verbruikt. Een abonnement voor 1 MB (1024 kb) data -voor 13 euro per maand- lijkt dus geen overbodige luxe. Overigens kan het abonnement worden uitgebreid tot een databundel van 25 MB per maand, daarvoor betaal je dan 48 euro.

/NETKPN introduceert i-mode in NederlandMobiele belbedrijven zoeken naar alternatieven i-mode