'Instagram snelstgroeiende sociale netwerk'

Instagram zag zijn gebruikersaantal in het afgelopen halfjaar met nagenoeg een kwart toenemen. Ook Reddit en Linkedin zijn populair.

Onderzoeksbureau Global Web Index deed in 2013 tweemaal een onderzoek onder zo'n 170.000 internetgebruikers uit 32 landen. De uitkomst uit het tweede en vierde kwartaal zijn met elkaar vergeleken.

Daaruit blijkt dat Facebook wereldwijd nog steeds het populairste sociale netwerk is, al daalde het aantal gebruikers tussen het tweede en vierde kwartaal met 5 procent. Voornamelijk jongeren gebruiken Facebook minder.

Ruim 80 procent van de ondervraagden heeft een Facebook-account, zo'n 50 procent van die ondervraagden zegt actief gebruiker te zijn. Facebook heeft daarmee de beste verhouding tussen actieve en niet-actieve gebruikers.

Instagram

Europa scoort met 48 procent actieve Facebook-gebruikers ondergemiddeld. Ook bij alle andere sociale netwerken is het percentage Europese gebruikers lager dan in andere werelddelen.

Twitter komt met een aandeel van ruim 25 procent op de tweede plaats van sociale netwerken met de meeste actieve gebruikers, gevolgd door Google+, Youtube en Instagram.

In 2013 zag Instagram zijn actieve gebruikersaantal met 23 procent toenemen, tot een geschat totaal van ruim 90 miljoen gebruikers. Het aantal actieve gebruikers van Reddit groeide met 13 procent, dat van Linkedin en Chinees-Twitter alternatief Tencent Weibo beiden met 9 procent.

De frequentie waarmee gebruikers sites bezoeken ligt bij Facebook het hoogst, gevolgd door Twitter, Youtube, Instagram en Google+.

Apps

Communicatieapps zonder eigen sociaal netwerk zagen ook een grote groei in gebruikers. Vine, dat in januari voor iOS beschikbaar kwam en in juni voor Android, zag een toename van 105 procent in actieve gebruikers.

Het aantal actieve gebruikers van Snapchat groeide met 54 procent, Whatsapp zag zijn gebruikers met 35 procent groeien. Toch staat Facebook ook op gebied van apps nog steeds op de eerste plaats, bijna 70 procent van de mobiele internetters gebruikt de Facebook-app.

VPN

Opvallend is ook het aantal internetgebruikers dat zegt gebruik te maken van VPN en/of proxyservers. Een geschatte 28 procent van de internetgebruikers zou VPN of vergelijkbare middelen gebruiken om hun online identiteit te kunnen verbergen.

Zulke maatregelen zijn in Indonesië het populairst, gevolgd door Vietnam, Brazilië, Thailand en China. In China zegt 55 procent van de VPN-gebruikers zo'n dienst vooral te gebruiken om toegang te krijgen tot sites als Youtube, Facebook en Twitter.

Tor is de meestgebruikte oplossing voor anoniem internetten, 11 procent van de ondervraagden zegt Tor te gebruiken. Global Web Index verwacht dat het gebruik van VPN en proxy's wereldwijd zal toenemen, ook onder internetters die niet in landen wonen waar de internettoegang wordt beperkt.

GWI noteert ook dat het aantal gebruikers van Hyves tussen het tweede en vierde kwartaal met bijna 80 procent kelderde, tot onder het kwart miljoen. Hyves stopte in december dan ook als sociaal netwerk.

Bekijk de geschiedenis van Hyves

Lees ook: Nederlanders actiefste internetters van Europa

Lees meer over:
Tip de redactie