De virtuele assistent Google Now speelt een steeds belangrijkere rol in Android, Chrome OS en bijvoorbeeld Glass. NUtech legt uit wat Google Now is, wat je ermee kunt en waarom de dienst zo belangrijk is voor Google.

Wat is Google Now?

In juli 2012 werd Android 4.1 (Jelly Bean) samen met Google Now gelanceerd. De virtuele assistent biedt grotendeels dezelfde functies als Apples Siri, maar wil van de gebruiker leren en op basis van verschillende factoren automatisch relevante content tonen zonder dat de gebruiker hier specifiek om heeft gevraagd.

Omdat de diensten van Google, zoals Gmail, Google Calendar, Google Maps en natuurlijk de zoekmachine, door veel mensen worden gebruikt, wordt het voor de internetgigant gemakkelijker om diensten en daarmee informatie aan elkaar te koppelen.

Ook wordt de gps door Now gebruikt. De slimme assistent kan met behulp van de locatie pro-actief relevante informatie tonen.

Wat kun je met Google Now?

Google Now helpt je met je dagelijkse bezigheden door persoonlijke informatiekaarten te tonen. Deze kaarten laten zien wat op dat moment belangrijk is specifiek voor die gebruiker. Als je een afspraak met de tandarts hebt, krijg je een kaart te zien met de route naar de praktijk. Google Now geeft je vervolgens een melding dat je moet vertrekken en kan je, als er bijvoorbeeld een file is, waarschuwen dat je eerder van huis moet vertrekken.

Deze informatie haalt Google Now uit Google Calendar. Verder krijgt Google Now zijn informatie van Gmail, voor bijvoorbeeld traceercodes van pakketten of boekingen voor vluchten, hotels en restaurants. Als een vlucht vertraagd is, laat Google Now dit ook automatisch zien.

Google Maps wordt gebruikt voor het tonen van locaties waar je naar hebt gezocht. Hier kun je vervolgens gemakkelijk naar navigeren via je smartphone. Voor zoekopdrachten via Google geldt hetzelfde: als je bijvoorbeeld naar een restaurant zoekt laat Google Now automatisch de route naar de locatie zien.

Op basis van je locatiegegevens laat Now zien hoe ver je de afgelopen maand hebt gelopen of gefietst, toont de app de weersverwachting en bepaalt Google automatisch je werkadres - als je dit niet handmatig hebt ingevuld. Als je elke dag op en neer reist naar een specifieke locatie, toont Google Now voortaan elke ochtend een notificatie met hoe druk het op de betreffende route is.

Google Now gebruikt de gps ook voor het aanraden van interessante plaatsen in de buurt, zoals cafés, restaurants en bezienswaardigheden. Google Now toont ook populaire fotoplekken of welke films er in de buurt spelen. Als je in het buitenland bent, past Google Now zich automatisch aan door extra informatiekaarten te activeren voor het uitvoeren van vertalingen, omrekenen van vreemde valuta en de tijd thuis te bekijken.

Het is ook mogelijk aandelen, sportuitslagen en verjaardagen weer te geven.

Naast de kaarten, kan ook direct iets aan Google Now worden gevraagd. Als je vraagt hoe oud president Obama is, geeft de app automatisch antwoord met behulp van Wikipedia en het CIA World Fact Book. Dit wordt de Knowledge Graph van Google genoemd. Ook op andere vragen, zoals "hoe hoog is de Mount Everest" of "moet ik een paraplu meenemen vandaag" geeft Google Now antwoord. Deze functie is vooralsnog alleen beschikbaar in het Engels.

Met de Engelstalige spraakbesturing kan je ook iemand bellen, een afspraak inplannen of een sms-bericht versturen.

Hoe is Google Now te gebruiken?

De slimme assistent is te gebruiken op smartphones en tablets, in Chrome OS, via Google Glass en in de Chrome-browser. Smartphones geven het beste resultaat omdat die vaak overal mee naar toe gaan.

Now wordt geïnstalleerd via een app voor Android of iOS. De dienst verschijnt, indien geactiveerd, ook via Chrome OS en de Chrome-browser. Deze functie verkeert op dit moment nog in een bètafase. Now is verwerkt in de Google Zoeken-app voor Android en iOS.

De informatiekaarten van Google Now kun je weg swipen als je ze niet nodig hebt of niet wilt zien. Sommige kaarten verschijnen automatisch opnieuw, zoals de informatiekaart van het weer. Je kunt ook de informatie van de kaart aanpassen als deze niet juist is, zoals de temperatuurschaal van Kelvin naar Celcius veranderen.

Kaarten die niet meer relevant zijn verdwijnen automatisch waardoor je altijd een Google Now hebt die up-to-date is. Je kan Now ook uitschakelen, er wordt namelijk geklaagd over het hoge energieverbruik.

Waarom is Google Now zo belangrijk?

Commercieel gezien is Google Now een hele slimme zet van Google. De internetgigant blijft toch voornamelijk een advertentiebedrijf. Hoe persoonlijker een advertentie aan een doelgroep kan worden gekoppeld, hoe meer geld dat voor Google oplevert. Google Now zorgt voor een zeer gedetailleerd profiel, waardoor Google op den duur steeds persoonlijkere advertenties kan laten zien die meer geld in het laatje brengen.

Google wil met Now het leven ook gemakkelijker maken door processen via ingewikkelde algoritmes te automatiseren. De slimme assistent is bovendien een enorm stabiele fundering voor toekomstige producten van Google en werkt op verschillende apparaten uitstekend samen.

Download Google Now voor iOS

Download Google Now voor Android