Vanaf dinsdag kunnen leden van Nederlandse bibliotheken ruim vijfduizend e-books lenen en lezen op al hun mobiele apparaten.

Mensen die al lid zijn van een bibliotheek kunnen voorlopig gratis e-books lenen via de site Bibliotheek.nl.

Vanaf april blijft het voor bibliotheekleden gratis om boeken van ouder dan drie jaar te lezen, maar voor nieuwere boeken moet dan worden betaald. Voor 20 euro kan toegang tot achttien nieuwe e-books worden gekocht.

De e-books zijn dusdanig beveiligd dat ze na drie weken onleesbaar worden, vertelt woordvoerder Carla van Lomwel van Stichting Bibliotheek.nl aan NUtech. Tot die tijd zijn ze bruikbaar op mobiele apparaten, e-readers en pc's.

Voorraad

Het nieuwe uitleensysteem is bijzonder, omdat uitgeverijen per uitgeleend boek betaald krijgen. In het buitenland worden e-books doorgaans uitgeleend alsof het fysieke boeken zijn. Dat wil zeggen dat een bibliotheek een bepaald aantal e-books 'op voorraad' heeft, en dat deze ook 'uitgeleend' kunnen raken.

Afhankelijk van de leeftijd van het boek krijgen uitgevers in Nederland een vast bedrag per uitgeleende titel. Bij boeken van minder dan drie jaar is dat 36 cent per keer dat een e-book wordt uitgeleend. Voor boeken van tussen de drie en vier jaar oud krijgen uitgeverijen 24 cent en daarna wordt 12 cent betaald.

Voor papieren boeken betalen bibliotheken altijd 12 cent per keer dat het wordt uitgeleend, dus aan het uitlenen van nieuwe e-books verdienen uitgevers meer.

Succes

Aan het nieuwe uitleenstelsel werken in ieder geval de uitgeverijen WPG en VBK (moederbedrijf van onder meer Atlas Contact en De Fontein) mee. Ook enkele kleinere uitgevers zijn vertegenwoordigd.

Volgens de stichting is er veel vraag naar e-books, zoals vorig jaar ook bleek uit het succes van de app VakantieBieb, die toegang bood tot een beperkt aantal e-books. In de zomervakantie werden via die app 500.000 boeken gelezen.

Hoeveel e-books worden er per jaar verkocht?

Bekijk onze vergelijking van drie high-end e-readers