BUNNIK - Computerfabrikant Apple en de producent van mobiele telefoons Motorola gaan samenwerken om liedjes uit Apples populaire internetmuziekwinkel iTunes over te kunnen zetten op de nieuwste Motorola-toestellen. Dat hebben de Amerikaanse bedrijven dinsdag bekendgemaakt.

Naar eigen zeggen gaat Apple een nieuwe mobiele iTunes-muziekspeler ontwikkelen, die Motorola standaard bij alle grootschalig geproduceerde muziektelefoons zal leveren. Dat betekent volgens een woordvoerder van Apple Nederland echter niet dat de computerfabrikant met een nieuw soort iPod komt. "Het wordt een softwarematige oplossing die Motorola integreert in zijn telefoons."

Deze nieuwe telefoons komen naar verwachting in de eerste helft van 2005 op de markt. Het overzetten van de liedjes op internet naar het mobieltje verloopt via een USB- of Bluetooth-verbinding. De Apple-zegsman wilde geen uitspraken doen over de hoogte van de investeringen die met de nieuwe producten zijn gemoeid.

In de Verenigde Staten is iTunes een groot succes. De internetmuziekwinkel komt in oktober naar Nederland. iTunes fungeert als een soort digitale jukebox met 700.000 liedjes, die 99 eurocent per stuk kosten. Volgens Apple verdient het bedrijf weinig aan de website, maar is die wel belangrijk voor de verkoop van de draagbare muziekspeler iPod.