
Geheime rechtbank VS ziet niets in hervorming NSA
Een commissie adviseerde president Obama eerder om te wijzigen hoe de NSA toestemming krijgt om digitale spionage in te zetten.
De inlichtingendienst moet nu toestemming vragen aan de geheime rechtbank, maar er is daar niemand die de argumenten van de NSA weerspreekt. De commissie pleitte dan ook voor een speciale advocaat die het publieke belang vertegenwoordigt voor de rechtbank.
In een brief stelt het voormalige hoofd van de rechtbank John Bates echter dat deze maatregel de werklast en efficiëntie van het systeem niet ten goede zou komen, zo meldt The Washington Post.
Contraproductief
"De medewerking van een verdediger van de privacy is onnodig - en zou contraproductief kunnen zijn - in de overgrote meerderheid van zaken, die normaal gesproken de privacy van weinig andere personen dan het specifieke doelwit treffen", aldus Bates, die zegt ook namens huidige rechters te spreken.
Hij zei een voorstander te zijn van een onafhankelijke advocaat die alleen door de rechtbank zelf kan worden ingeschakeld. Een permanente privacyverdediger die de autoriteit heeft om in te grijpen ziet hij echter niet zitten.
Lasten
Ook het opschorten van de grootschalige verzameling van telefoondata, of het verschuiven van een database met informatie over telefoongesprekken naar de providers, is volgens Bates geen goed idee. Dat zou er namelijk toe leiden dat de NSA veel vaker naar de rechtbank moet komen om gegevens op de vragen.
"Al deze variaties zouden significante nieuwe lasten voor de FISC [rechtbank] met zich meebrengen."
De adviescommissie die de hervormingen voorstelde verdedigde dinsdag zijn rapport voor de Amerikaanse Senaat. Obama houdt vrijdag een grote speech over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Verwacht wordt dat hij daar zal aankondigen de bevoegdheden van de NSA te beperken.