De Amerikaanse geheime dienst NSA kan door gebruik van speciale software en hardware ook computers hacken die niet verbonden zijn aan het internet.

Dat meldt de New York Times woensdag op basis van NSA-documenten, experts en ambtenaren.

De technologie stelt de Amerikaanse geheime dienst in staat om computers te bereiken die door andere landen of organisaties juist offline worden gehouden, om zo cyberaanvallen te voorkomen. De NSA zou de speciale software hebben geïnstalleerd op zo'n honderdduizend computers, verspreid over de hele wereld.

De software verstuurt radiosignalen via in het geheim aangebrachte hardware, zoals bijvoorbeeld USB-sticks of een printplaat. Die hardware kan door een spion worden aangebracht, maar ook door fabrikanten of handlangers van de VS.

Het signaal wordt vervolgens verstuurd naar een tussenstation dat kilometers verderop kan liggen.

Verdediging

De NSA noemt de techniek een "proactieve verdediging", en zou de technologie onder meer hebben gebruikt om het Chinese leger, het Russische leger, drugskartels en handelsorganisaties binnen de Europese Unie te bespieden. Voor zover bekend is de technologie niet binnen de VS zelf gebruikt.

Vrijdag houdt president Obama een speech over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Verwacht wordt dat hij daarin hervormingen van de NSA zal aankondigen.

De voormalige voorzitter van een rechtbank die verzoeken tot spionage van de NSA goedkeurt zegt niets te zien in hervormingen van de inlichtingendienst. In een brief waarschuwt hij dat dit de werklast van de rechtbank zal verhogen, en de efficiëntie zal ondermijnen.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken