Er zijn in 2013 ruim 60 procent meer Nederlandse e-books verkocht dan een jaar eerder. In totaal werden er 1,95 miljoen e-books verkocht in 2013, ten opzichte van 1,2 miljoen in 2012.

In totaal zijn e-books inmiddels goed voor 3,2 procent van de algemene boekenomzet, meldt Boekblad.

Volgens Mathijs Suidman, manager digitale media van het Centraal Boekhuis, dat vrijwel alle Nederlandse boeken distribueert, is dat cijfer zo laag omdat e-books over het algemeen minder kosten. "Kijk je naar de afzet dan maken e-boeken 4,6 procent van de A-boekenmarkt uit."

Toch valt de groei hem tegen. "Ik had verwacht dat het aantal sneller zou groeien - deels door de overtuiging dat de bibliotheken afgelopen oktober al zouden beginnen met het uitlenen van boeken", aldus Suidman.

Titels

Het marktaandeel van e-books lijkt niet erg snel te groeien. Uit cijfers die NUtech eerder publiceerde bleek dat 4,1 procent van de boekenomzet in mei 2013 uit e-books kwam.

Ruim één op de vijf online bestelde boeken is inmiddels digitaal, zegt Suidman. Het aantal beschikbare e-booktitels steeg van 19.230 naar 28.319. Fysiek heeft het Centraal Boekhuis 80.000 verschillende boeken in huis.

Lees ook onze vergelijking van drie high-end e-readers