Oprichter van website Megaupload, Kim Dotcom, gaat met zijn Megaparty de Nieuw-Zeelandse politiek in. Hij wil de jeugd, de niet-stemmer en het internet-electoraat naar de stembus krijgen.

Dat meldt de New Zealand Herald.

Zelf kan de in Duitsland geboren Dotcom zich niet verkiesbaar stellen, de internetondernemer woont wel in Nieuw-Zeeland, maar is in dat land geen staatsburger.

Leden

Dotcom wil zijn partij op 20 januari officieel lanceren, precies twee jaar nadat hij op verdenking van afpersing en witwassing mede op aandringen van de VS op zijn landgoed in Nieuw-Zeeland werd opgepakt.

Bij de lancering van de partij komen ook apps en een website beschikbaar om leden te werven. Er moeten minstens vijfhonderd betaalde partijleden komen, een minimum dat Nieuw-Zeeland aan politieke partijen stelt.

Dotcom zegt al enkele goede kandidaten te hebben, wie dat zijn onthult de ondernemer pas bij de officiële bekendmaking van zijn Megaparty.

Standpunten

Hoe het partijprogramma eruit ziet is nog niet duidelijk. Opiniepeilingen in Nieuw-Zeeland wijzen op ongeveer evenveel liberalen als conservatieven die een stem op Megaparty overwegen.

Om een zetel in het parlement van Nieuw-Zeeland te krijgen moet Dotcom minstens 5 procent van de stemmen krijgen. Politiek commentatoren betwijfelen nog of het zover zal komen, maar denken wel dat Megaparty stemmen van gevestigde partijen kan wegnemen.

Wanneer de verkiezingen in Nieuw-Zeeland plaatsvinden is nog niet besloten, er wordt nu gerekend op de periode tussen september en november. Een hoorzitting in uitleveringszaak waarmee de VS Dotcom wil laten uitleveren staat gepland voor juli, daarna kan die zaak met beroepen nog tot volgend jaar worden vertraagd.