Google heeft voor een bedrag van 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro) Nest overgenomen. Dat bedrijf maakt onder meer een slimme thermostaat.

Nest blijft onafhankelijk van Google opereren, oprichter Tony Fadell blijft aan als ceo. Dat meldt Google in zijn overnamebericht.

Nest maakt de gelijknamige thermostaat, die leert van het gedrag van de gebruiker. Ook maakt het bedrijf een slimme, pratende rookmelder, die de gebruiker kan waarschuwen voor eventuele brand.

"Nest maakt al geweldige producten die nu te koop zijn — thermostaten die energie besparen en brandmelders die je familie veilig houden", zegt Google-ceo Larry Page. "We zijn blij om die ervaring ook naar meer landen te brengen."

De overname wordt naar verwachting in de komende maanden afgerond. Google investeerde voor de overname al in Nest. Het bedrijf werd vorige week nog op 2 miljard dollar gewaardeerd. Google zou de enige serieuze bieder zijn geweest, Apple deed geen bod volgens een bron van RecodeApple verkoopt de Nest in zijn Apple Stores.

Bekijk de slimme rookmelder van Nest die kan praten