Nederland moet waar nodig wetgeving over de activiteiten van de inlichtingendiensten herzien, stelt de Commissie voor burgelijke vrijheden van het Europees Parlement (LIBE) in een conceptrapport.

Dit moet verzekeren dat burgerrechten worden gerespecteerd.

Ook Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Frankrijk worden specifiek genoemd. Volgens de commissie is onder meer betere bescherming van privacy en persoonsgegevens nodig. Waar het volgens de commissie in Nederland met name aan zou schorten, staat niet in het rapport.

Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) zegt dat Nederland in de commissie onder meer ter sprake is gekomen vanwege de samenwerking met de Amerikanen. Het Nederlandse lidmaatschap van 9-eyes, waarin onder meer Groot-Brittannië, de VS en Nederland inlichtingen met elkaar delen, roept volgens haar vragen op.

Rechtsbescherming

''Het Europees Parlement wil goede rechtsbescherming voor de burgers, maar de nationale regeringen hechten meer belang aan de betrekkingen met de Amerikaanse regering en proberen de Europese wet bescherming persoonsgegevens juist af te zwakken'', aldus In 't Veld.

Het advies aan de landen is een van de vele aanbevelingen om niet-gerichte, grootschalige surveillance door overheden te beperken. De rapportage werd donderdag besproken en is gemaakt naar aanleiding van de onthullingen over Britse en Amerikaanse spionagepraktijken.

De commissie veroordeelt het ''grootschalig en systematisch verzamelen van persoonlijke gegevens van onschuldige mensen''.

Het debat over de aanbevelingen van LIBE wordt op 13 januari door het Europees Parlement voortgezet.

Snowden

Eerder op de dag stemde een grote meerderheid van dezelfde commissie vóór het uitnodigen van klokkenluider Edward Snowden. De LIBE-commissie wil hem via een videoverbinding laten getuigen in het onderzoek naar Amerikaanse dataverzameling.

De rapporteur van de Commissie, de Britse sociaaldemocraat Claude Moraes, zegt zich bovendien "ernstige zorgen" te maken over de manier waarop journalisten die zich met de Snowden-affaire bezighouden worden lastiggevallen.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken