SAN FRANCISCO - Een nieuw computervirus Mydoom.M., dat zoekmachines voor internetsites belaagt op zoek naar slachtoffers, heeft zich maandag op grote schaal verspreid. Mensen die de sites, waaronder Google, bezoeken en op zoek gaan naar e-mailadressen, krijgen een foutmelding.

Dat meldden veiligheidsdeskundigen op internetgebied. Zoekmachines als Google, Yahoo en Lycos raakten maandag door het massale bezoek overbelast en werden een stuk trager.

Worm

Het virus, eigenlijk een worm, is een variant op Mydoom en verspreidt zich via e-mail. Computers die geïnfecteerd zijn met dit nieuwe virus, vragen massaal bij zoekmachines e-mailadressen aan. Vervolgens worden naar deze adressen weer e-mails gestuurd.

Geadresseerden die de e-mail vervolgens openen, raken zelf besmet, tenzij zij de juiste anti-virusprogramma's op hun computer hebben. Dagelijks gebruiken alleen al tweehonderd miljoen mensen Google. Vooral gebruikers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn het slachtoffer van de worm. In andere landen lijkt er niets aan de hand.

Beurs

Het virus sloeg toe op de dag dat Google de prijs van zijn aandelen heeft bekendgemaakt bij de komende gang naar de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. De beursintroductie moet ongeveer drie miljard dollar opleveren.

Google bevestigde dat Mydoom.M. de prestaties van de zoekmachine enigszins beïnvloedde. Een woordvoerder van Yahoo bevestigde eveneens dat de zoekmachine iets trager was geworden. De problemen bij de zoekmachines waren in de nacht van maandag op dinsdag nagenoeg opgelost.