Apple geeft een toezichthouder, die verdere prijsafspraken rond e-bookverkoop moet voorkomen, onvoldoende toegang tot bestuurders.

Dat stelt althans Michael Bromwich, de toezichthouder zelf, in een brief aan een Amerikaanse rechtbank. Apple en Bromwich waren eerder betrokken in een conflict over het salaris van de toezichthouder, die door de rechtbank werd aangesteld.

In juli bepaalde een rechter dat Apple zich schuldig heeft gemaakt aan het maken van prijsafspraken met uitgevers van e-books. De rechter stelde Bromwich aan om in de gaten te houden dat Apple zich voortaan wel aan de regels houdt.

Voor zijn werk krijgt hij een uurtarief van 1100 dollar, plus 15 procent administratiekosten. Eerder stelde Apple dat Bromwich "simpelweg misbruik maakt van het feit dat hij hier geen concurrentie heeft".

Samenwerking

Bromwich is echter ook niet tevreden met Apple, meldt de Wall Street Journal dinsdag. Hij zegt dat hij zijn werk niet kan doen omdat hij belangrijke bestuurders van het bedrijf niet mag interviewen. Ook zou Apple weigeren relevante documenten te overhandigen.

Bij eerdere bedrijven waar Bromwich de rol van toezichthouder op zich nam, werd beter met hem samengewerkt, zo stelt hij. Apple heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

De Amerikaanse overheid heeft dinsdag gezegd dat Apple Bromwich gesprekken moet laten houden met topbestuurders als ceo Tim Cook en bestuurslid Al Gore, meldt Bloomberg. Volgens advocaten van de overheid is dat in dit soort zaken gebruikelijk.