Rusland zou van plan zijn internetcensuur in te voeren zoals die in China wordt toegepast. Dat vreest Google-bestuursvoorzitter Eric Schmidt.

“Tot nu toe was het Russische internet erg open, de Russische gemeenschap heeft daar veel baat bij gehad”, zei Schmidt tijdens een internettop.

Schmidt zegt zich nu zorgen te maken dat Rusland 'op weg’ is eenzelfde censuur op internet toe te passen als China. De bestuursvoorzitter noemt China "het enige land met actieve, dynamische censuur op het internet".

Volgens Schmidt zijn er naast China vierenveertig landen die internet op een of andere manier filteren of censureren. Pakistan blokkeert bijvoorbeeld Youtube, eigendom van Google, wegens het vertonen van materiaal dat vanuit de islam kwetsend wordt ervaren.

Revolutie

In China verwacht Schmidt de komende jaren een vorm van revolutie. Hij wijst op de ruim zeshonderd miljoen Chinese internetgebruikers en de sterk groeiende markt voor smartphones in het land.

Chinezen gaan hun onvrede via sociale media als Weibo massaal melden verwacht Schmidt, op een manier die “door de overheid niet gerepareerd kan worden”.

De Chinese bevolking zal volgens Schmidt op zo’n grote schaal klagen over problemen als mensenrechten en vervuiling dat overheid er niks meer aan kan doen. "Er zijn dan gewoonweg te veel Chinezen om in de gevangenis te kunnen stoppen", aldus Schmidt.

Servers

Schmidt zei ook nog woedend te zijn over de aftappraktijken van de NSA. Toch is Google niet van plan zijn servers uit de VS te halen. "Een van de mooie dingen van Amerika is dat het prima is in het openbaar over dergelijke zaken te klagen, dat doen we dus ook."

Schmidt wil dat de reikwijdte van tot nu toe geheime overheidsverzoeken duidelijk wordt. "We hoeven alles niet tot in detail te weten", aldus Schmidt.

Bekijk de populairste Google-zoektermen van 2013