Omdat het Apple-aandeel niet goed presteerde kan Tim Cook ruim 7000 aandelen niet innen, ter waarde van 4 miljoen dollar.

Dat blijkt uit documentatie die Apple indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Tim Cook kreeg bij zijn aanstelling in 2011 maar liefst 1 miljoen Apple-aandelen in het vooruitzicht gesteld, mits hij tien jaar werkzaam bleef bij Apple. Op aandringen van Cook wordt de helft van de aandelen alleen uitgekeerd als het Apple-aandeel goed genoeg presteert.

Door die verandering in de beloning van Cook kan hij in 2013 geen aanspraak maken op 7123 aandelen, die op dit moment samen net geen 3 miljoen euro waard zijn. Dat komt omdat het Apple-aandeel in 2013 niet zo goed presteerde als andere aandelen.

Desondanks verdient Cook nog steeds ruim 3 miljoen euro, mede omdat Apple als bedrijf wel goed presteerde en Cook een bonus kreeg ter waarde van twee keer zijn jaarloon. Volgens Apple's raad van bestuur is de bonus van 2,8 miljoen dollar niet buitenproportioneel vergeleken met andere bedrijven.

150 miljard

Verder blijkt uit het document dat Apple's raad van bestuur aandeelhouders oproept om tegen het plan van investeerder Icahn te stemmen. Icahn wil dat Apple aandelen terugkoopt ter waarde van 50 miljard dollar. Apple heeft 150 miljard dollar op de bank staan en zou dat voor een deel dus moeten aanwenden om eigen aandelen te kopen.

De raad van bestuur claimt echter dat Apple het geld nodig heeft: "omdat het competitieve landschap waarin het bedrijf zich bevindt vereist dat er ongekende investeringen gedaan kunnen worden, het bedrijf flexibel is en toegang heeft tot geld".