De oorlog over vrijheid op internet wordt uitgevochten met technologie. Daarom moeten hackers technologieën breder toegankelijk maken en niet meewerken met bedrijven die meebouwen aan de controlestaat.

De NSA is erop uit om privacy op te heffen, zegt Greenwald. De journalist die de onthullingen van Edward Snowden naar buiten bracht hield een openingstoespraak voor zesduizend hackers op het 30C3-hackerscongres in het Duitse Hamburg.

De technologie bepaalt uiteindelijk in zijn ogen wie de macht heeft. “Daar hebben jullie een keuze te maken”, stelt Greenwald.

Afstempelmachine

Volgens Greenwald is er nu sprake van ontbrekende controle bij overheden. Hij noemt de rechtbanken, die in het geheim opereren en bestaan uit rechters gekozen worden als ze pro-toezicht zijn. In feite stellen ze niet meer voor dan het spelen voor 'afstempelmachine’, zegt Greenwald.

Hij benadrukt dat de onthullingen van Snowden ertoe hebben geleid dat de omvang van de aftappraktijken duidelijk is geworden. Belangrijk is dat bij de onthullingen duidelijk werd hoe de mensenrechten volgens Greenwald met voeten werden getreden.

WikiLeaks

Bij het brengen van de onthullingen waren de onthullingen van Chelsey Manning ook belangrijk. “Wij hebben het model van WikiLeaks gebruikt en daarop voortgebouwd”, legt Greenwald uit. Een groot probleem vindt de journalist dat er eigenlijk geen bescherming van burgers wanneer die als klokkenluider optreden.

Volgens Greenwald bewijzen de onthullingen ook een structureel liegen van overheden tegen het volk hard. “Iedere keer als ons beloofd wordt dat we veilig worden gehouden en dat het niet gaat om economische spionage blijkt dat onjuist”, stelt hij. Als er wordt gespioneerd op regeringsleiders, op het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras en op bijeenkomsten van landen dan gaat het niet om veiligheid te brengen, voegt hij daaraan toe.

Macht

“Het doel van de NSA en de vijf Engelssprekende diensten is het opheffen van iedere vorm van privacy. Ze willen ieder vorm van communicatie opslaan, analyseren, categorizeren en monitoren”, vertelt Greenwald. “Ze willen iedere vorm van communicatie die ze in handen kunnen krijgen.”

“Als je snapt wat het betekent dat je alles van iedereen ter wereld weet, dan is de machtsbalans zo extreem als maar kan”, stelt hij. Greenwald wijst ook op de discrepantie tussen het opheffen van privacy en het weigeren transparant te zijn. “Het draait alleen om macht. Publieke figuren kunnen zich verschuilen, over de burger wordt alles bijgehouden.”

Verandering

Volgens Greenwald is er door de onthullingen wel iets veranderd. Naast een maatschappelijk debat snappen veel mensen dat zij zich moeten beveiligen om niet te worden afgeluisterd. Ook wijst hij erop dat bedrijven nu de rekening betalen voor het samenwerken met de Amerikaanse overheid bij dit programma.

“De afgelopen zes maanden heb ik het belang en de werking van versleuteling moeten leren. Vroeger was slechts twee tot drie procent van de mails in mijn mailbox versleuteld. Nu ligt dat percentage goed boven de 50 procent”, vertelt hij.

Volgens Greenwald zijn er afspraken met Snowden over het onthullen van documenten. "Alles wat we doen gaat volgens de afspraken met Snowden. Hij heeft duidelijk ideeën over wat hij wil bereiken en wat niet openbaar gemaakt kan worden", zegt Greenwald.

Een van de dingen die niet openbaar mogen worden is informatie die over mensen is verzameld. Ook als onschuldige mensen risico lopen komen er geen verhalen. "Er komen nog veel meer verhalen aan die erg interessant zijn", stelt de journalist. "We zullen verder niets achter houden. Ieder nieuwswaardig verhaal zal naar buiten komen."

Bekijk recente onthullingen rond de spionage