Het meldpunt vuurwerkoverlast is weer online. Woensdagavond lag de website goeddeels plat door een cyberaanval.

Volgens Arno Bonte, GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam en een van de initiatiefnemers van het meldpunt dat te vinden is op vuurwerkoverlast.nl, was er sprake van een DDoS-aanval. Tot nu toe zijn er ongeveer 9000 meldingen van overlast gedaan.

Dat had volgens Bonte hoger kunnen zijn, aangezien mensen op woensdagavond nauwelijks terecht konden op het meldpunt.

Vorig jaar

Vorig jaar was het meldpunt ook al slachtoffer van een aantal cyberaanvallen. ''Toen waren we zelfs een paar dagen uit de lucht'', zei Bonte. Vandaar dat dit jaar het meldpunt draait op een 'zwaardere' server, die een stuk meer verkeer aan kan. ''Blijkbaar heeft iemand toch een zwakke plek gevonden. Het is maar waar je zin in hebt op eerste kerstdag.''

Op de website kunnen mensen terecht die klachten hebben over vuurwerkoverlast, zoals te vroeg afgestoken vuurwerk of heel harde knallen.

Beslag

Dinsdag nam de politie al veel vuurwerk in beslag. Zo werd een 46-jarige man uit Waalwijk in een woning in Haaren aangehouden met tientallen kilo's grondstoffen voor het maken van vuurwerk.

Een 21-jarige inwoner van Oost-Souburg is dinsdag aangehouden na een anonieme tip. In zijn woning vond de politie behalve een alarmpistool 22 kilogram illegaal vuurwerk.

Wat is een DDoS-aanval en wat kan je er tegen doen?