BIDDINGHUIZEN - Strategie- en racespellen zijn favoriet onder gamers. Dat blijkt vrijdag op's werelds grootste outdoor computerspelfestijn Codemasters Campzone.'Computerkamperen' is populair: in Biddinghuizen zijn 1750 spelletjesfreaksneergestreken. Elf dagen lang doen ze maar één ding: computerspelletjesspelen. Elk type computer en alle spellen staan tot hun beschikking. Ookkrijgen ze een voorproefje van spellen die pas over een jaar op de marktzullen zijn.

Bepakt met tent en computer zoeken de gamers een plek op het kampeerterrein.Via een gigantisch lokaal netwerk staan alle computers met elkaar inverbinding. Het stelt de bezoekers in staat om live tegenover elkaar testaan in een levensecht computergevecht.

De toegang tot het internet is beperkt gehouden. Slechts een aantal siteskan worden bezocht. Vanwege het hoge 'hackersniveau' is de organisatie bangdat het netwerk plat kan komen te liggen.

Hoewel het evenement in de buitenlucht gehouden wordt, komen weinigbezoekers hun tenten uit. Alle kabels en stekkers maken dit ook bijnaonmogelijk. Het terrein doet wat chaotisch aan. Er wordt met kabelsgesleept, computers zijn aan tenten vast getaped en bezoekers liggen her ender verspreid op de grond te slapen. Het is laat geworden en demeeste gamers opereren 's nachts. Toch is alles tot op de laatste stekkertoe geregeld.

Organisator Perry van de Wiel kijkt er op toe dat alle regels nageleefdworden. Zo mogen er geen waterkokers worden gebruikt en mag een 'gamer' nietmeer dan één computer gebruiken. Zoveel elektronica in tentjes tijdens eenHollandse zomer vergt nu eenmaal veiligheidsregels. Van de Wiel: "Er zijntwee A4-tjes vol geschreven met wat er niet mag. Bezoekers moeten eencontract tekenen waarin staat dat ze zich aan die regels houden."

Bliksem

Er kan eigenlijk maar één ding fout gaan: "Als de bliksem in slaat dan ishet mis. We krijgen bericht als de bliksem 12 kilometer ver weg is. Op datmoment gaat de stroom er af en moeten alle bezoekers hun tent uit, de autoin. Daar blijft iedereen wachten tot het weer over is", stelt Van de Wiel.De komende dagen is er geen onweer voorspeld en de bezoekers maken zich danook nergens druk om.

Codemaster Campzone duurt nog tot 2 augustus. Dan komt uit de 1750 gamerseen winnaar naar voren die zich `game kampioen` van 2004 mag noemen.