De Amerikaanse geheime dienst FBI gebruikt malware om terrorismeverdachten op te sporen.

De Washington Post beschrijft een voorbeeld, waarin de FBI software op de computer van een verdachte zou hebben gezet toen die inlogde op zijn Yahoo-account. De malware zou echter niet hebben gewerkt, en de verdachte is ook nog niet opgepakt.

Voordat de FBI de malware installeerde via Yahoo, wist het al gegevens van de verdachte te achterhalen door Google om informatie te vragen. De verdachte zou bommeldingen hebben gedaan met Google's telefoondienst, Google Voice.

Toen de verdachte van Google veranderde naar Yahoo, kreeg de FBI officieel toestemming van de rechter om malware te installeren op zijn computer via zijn Yahoo-account. De malware zou de FBI helpen met het acherhalen van zijn exacte locatie.

Doordat de verdachte zijn software had geüpdatet, werkte de malware van de FBI echter niet meer, waarna de software opnieuw moest worden afgesteld. Ook de tweede poging zou niet hebben gewerkt, en bovendien zou de Amerikaanse geheime dienst ook een keer zijn Yahoo-adres verkeerd hebben gespeld.

Uiteindelijk wist de FBI op een andere manier te achterhalen waar de verdachte zich bevond: ergens in Teheran. De locatie was echter niet zo precies als de FBI had gehoopt.

De drie grootste dreigingen voor Windows-gebruikers in Nederland

Bekijk de ontwikkeling van malware in de afgelopen maanden