Vertegenwoordigers van de Europese Commissie hebben bij verschillende bedrijven, waaronder Philips, invallen gedaan omdat ze de online verkoop van producten zouden hebben beperkt.

De EU onderzoekt of er sprake is van kartelvorming, bevestigt de Commissie vrijdag in een verklaring.

Volgens persbureau Bloomberg werden dinsdag ook invallen gedaan bij Samsung en Media-Saturn, dat in Nederland actief is met de ketens Media Markt en Saturn. Ook die bedrijven zeggen volledige medewerking te verlenen aan het kartelonderzoek.

De Europese Commissie zegt het vermoeden te hebben dat bedrijven de online verkoop van elektronica zouden hebben beperkt. "Deze beperkingen, indien bewezen, zouden kunnen leiden tot hogere consumentenprijzen of de onbeschikbaarheid van producten door bepaalde online verkoopkanalen", aldus de verklaring.

Nederland

De EU zegt de invallen te hebben gedaan in samenwerking met nationale concurrentiewaakhonden. Over de locatie van de invallen wordt niets bekendgemaakt.

Ook bij Philips zijn invallen gedaan, zo bevestigde het bedrijf zelf. Het concern gaf aan volledig mee te werken aan het onderzoek. Verder wil Philips geen inhoudelijk commentaar geven.

Coolblue laat in een reactie aan NUtech weten: "We zijn niet op de hoogte van het beperken van online verkoop bij Philips of Samsung, twee partijen waar Coolblue officieel dealer van is. Of er bij andere leveranciers sprake is van uitsluiting van het online kanaal, weten we ook niet. Coolblue is uiteraard voorstander van een 'level playing field' voor online en offline retailers, en kijken daarom wel met belangstelling uit naar de resultaten van dit onderzoek."

Intel

Media Markt speelde al eerder een rol bij een grote Europese kartelzaak. De verklaringen van de winkelketen droegen bij aan de veroordeling van Intel.

Die chipfabrikant werd vervolgd voor het onder druk zetten van pc-fabrikanten en winkelketens om geen apparaten met chips van concurrent AMD te maken of verkopen. Eurocommissaris Neelie Kroes, destijds verantwoordelijk voor mededinging, legde Intel hiervoor in 2009 een megaboete van 1,06 miljard euro op.