AMSTERDAM - Een eenvoudig sms-je heeft in Nigeria voor veel paniek gezorgd. "Opgelet! Je gaat dood als je een oproep aanneemt van deze telefoonnummers: 0802 311 1999 of 0802 222 5999," zo luidt het bericht, dat veel mensen de laatste tijd hebben ontvangen.

Oluchi Azubogu nam geen enkel risico toen ze de onheilspellende sms-boodschap op haar mobiele telefoon ontving. "Ik zette hem helemaal uit", zegt de 22-jarige studente. Ze waarschuwde ook meteen haar ouders en een aantal vrienden.

Het telecommunicatiebedrijf V-Mobile probeert zijn klanten duidelijk te maken dat het om een grap gaat - een van de nummers bestaat niet eens. Ook de politie maant de bevolking het gerucht te negeren en onderzoekt of er kwaad opzet achter het sms-je zit. "Het is het werk van mensen die angst willen kweken en het systeem in diskrediet willen brengen", aldus een woordvoerder.

Met 126 miljoen inwoners en relatief weinig vaste telefoonlijnen is Nigeria een van de nieuwste en snelst groeiende mobiele telefoonmarkten ter wereld. De concurrentie is er moordend en tientallen kleine aanbieders - sommigen van dubieuze strekking - nemen het er op tegen grote bedrijven zoals V-Mobile en MTN.

Azubogu durfde haar telefoon pas opnieuw aan te zetten toen haar ouders haar overtuigd hadden dat het sms-bericht het werk was van paniekzaaiers. "Toch blijf ik goed kijken welk nummer het is als ik word gebeld."