SEATTLE - Microsoft heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar geprofiteerd van de sterke groei van de verkoop van computers. De nettowinst van de grootste maker van software ter wereld steeg naar 2,7 miljard dollar (2,2 miljard euro) vergeleken met 1,5 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Microsoft heeft de afgelopen twintig jaar niet een jaar met verlies afgesloten.

De omzet steeg naar 9,3 miljard dollar in het kwartaal, dat eindigde op 30 juni. Het cijfer was hoger dan de meeste analisten hadden verwacht. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was de omzet ,1 miljard. Vooral de vernieuwde Office-programma's en de software voor bedrijfsnetwerken boekten goede verkoopcijfers.

Het bedrijf verwacht dat de omzet in het boekjaar 2004/2005 zal afzwakken naar een groei van 3,4 procent. Dat zou de laagste omzetgroei ooit zijn voor het concern. Microsoft verwacht dat klanten de koop van Windows zullen uitstellen tot de nieuwste versie van het besturingsprogramma uitkomt in 2006. Het bedrijf gaat daarom in zijn kosten snijden, onder ander door de uitgaven aan reclame te beperken.