HILVERSUM - De groei in de verkoop van illegale muziek-cd's neemt af. Dat komt volgens de branchevereniging NVPI door de intensievere jacht op de piraterij. Vorig jaar verkochten muziekpiraten wereldwijd 1,1 miljard illegale cd's. Dat is 35 procent van het totaal aantal verhandelde cd's. Dat blijkt donderdag uit cijfers beschreven in het 'Commercial Piracy Report ' van de internationale muziekindustrie.

De handel in illegale muziek leverde naar schatting een bedrag op van 4,5 miljard dollar (3,7 miljard euro), ongeveer 15 procent van de totale wereldwijde markt. Dat geld wordt volgens de muziekindustrie vaak gebruikt om andere criminele activiteiten te financieren. De internationale muziekindustrie roept in het rapport Spanje op om harder op te treden tegen de georganiseerde piraterij.

Afgezien van Spanje staat als enig ander Europees land ook Rusland in de toptien van producenten. Verder staan Brazilië, China, Taiwan, Oekraïne, Thailand, Mexico, Paraguay en Pakistan op de lijst.

Koploper onder de illegale cd-handel is volgens de International Federation for the Phonographic Industry (IFPI) Brazilië. De piraterij daar heeft een waarde van 127 miljoen dollar (103 miljoen euro). De overheid heeft in het land niet veel gedaan om dit tegen te gaan. De IFPI heeft zelf wel acties uitgevoerd, waarbij vele miljoenen blanke en bespeelde cd's in beslag zijn genomen.

Anders is het in Thailand. De regering daar concentreert zich op de illegale muziekindustrie. Mede daardoor daalde de afzet met 16 procent tot 23 miljoen stuks. De waarde is ongeveer 28 miljoen dollar (23 miljoen euro).

Brommertje

Een toerist in Bangkok betaalt voor de allernieuwste cd's omgerekend ongeveer 4 euro. Een dvd is doorgaans iets duurder, maar in vergelijking met Europa nog altijd een koopje. Op elke straathoek zijn er verkoopstands te vinden. Maar de handelaren zijn voorzichtiger geworden. Degene die een cd of dvd bestelt moet even wachten. Binnen enkele minuten komt er een koerier op een brommertje langsrijden met de gevraagde muziek.

In Nederland is de Stichting BREIN actief, die voor de muziekindustrie de strijd voert tegen de handel in illegale cd's en internetpiraterij. De stichting denkt dat vorig jaar ongeveer twintig miljoen illegale muziek-cd's in Nederland werden verhandeld. Als de schatting klopt, betekent het dat 40 procent van alle cd's illegaal is.