De waarde van virtuele valuta bitcoin is vandaag de mijlpaal van duizend dollar gepasseerd.

De waarde van bitcoins maakt de afgelopen maanden een enorme groei door. In januari van dit jaar lag de waarde van een bitcoin nog onder de twintig dollar.

Na een piek van 238 dollar in april lag de koers tot oktober steeds rond de honderd dollar. In oktober zette de bitcoin een waardestijging in, op 17 november passeerde de munt voor het eerst de grens van vijfhonderd dollar. Stabiel is de waarde van de munt echter niet, kortstondige terugvallen in de waarde zijn eerder regel dan uitzondering.

De groei in waarde van bitcoin is op verschillende manieren te verklaren. Analisten wijzen doorgaans naar Chinese investeerders, die in toenemende mate in bitcoins beleggen.

Waardestijging

Dat zou komen door aandacht die de Chinese staatsmedia aan de munt besteedt. Ook de toenemende berichtgeving in westerse media zou een factor zijn in de alsmaar stijgende wisselkoers van de niet-gereguleerde digitale munt.

Gebleken is al dat nieuwsverhalen een vrij sterke invloed hebben op de waarde van de munt. Bij positieve berichten, bijvoorbeeld over mensen die door bitcoin in één klap miljonair werden, stijgt de koers. Berichten over gehackte wisseldiensten doen de waarde dalen.

Verschillende landen pleiten er inmiddels voor de bitcoin als officieel betaalmiddel te gaan behandelen. In Nederland kan al op een toenemend aantal plekken met bitcoins betaald worden.

Wat zijn bitcoins precies, hoe kom je eraan en wat kan je ermee?