De onderzoekers die eerder claimden een verband te hebben gevonden tussen de oprichters van bitcoin en online zwarte markt Silk Road, hebben die aanname teruggetrokken.

"We geloven niet langer dat de vroege bitcoin-rekening die we vonden van Satoshi Nakamoto is", zeggen onderzoekers Dorit Ron en Adi Shamir in een verklaring, meldt Business Insider. "We zullen ons onderzoek aanpassen."

De onderzoekers hadden de volledige transactiegeschiedenis van bitcoin onderzocht. Hoewel bitcoins bekend staan om anonieme betalingen, is de transactiegeschiedenis van de munt wel na te gaan. Daarbij vallen vooral grote bedragen op.

Transactie

Een grote transactie tussen een rekening van vermeend Silk Road oprichter Ross Ulbricht en een rekening opgericht in de begindagen van bitcoin sprong in het oog. Destijds ging de transactie om 45.000 euro aan bitcoins, een bedrag dat nu zo'n 625.000 euro waard zou zijn.

"Zo'n bedrag strookt niet met het gedrag van een gemiddelde koper die op Silk Road een account opent", schreven de onderzoekers toen over dat bedrag. "Het zou hier om grootschalige activiteit op Silk Road kunnen gaan, of over een vorm van investering of partnerschap. Maar dat is pure speculatie."

Rekeningen

De onderzoekers meenden dat de rekening van Satoshi Nakamoto was, de anonieme vermeend oprichter van bitcoin. Snel na publicatie van het onderzoek werd echter duidelijk dat de rekening in kwestie op naam van computerbeveiliger Dustin Trammell staat.

De Amerikaan ontkent op zijn blog Satoshi Nakamoto te zijn, en zegt de rekening gebruikt te hebben voor eigen investeringen. Dat deed hij via Mt. Gox, een grote bitcoin-aanbieder.

Trammell stortte zijn geld op een een stortingsrekening van Mt. Gox, van die rekening zijn uiteindelijk ook bitcoins naar een rekening van Ross Ulbricht overgeschreven.

Anonimiteit

Eenzelfde conclusie werd dit weekend al getrokken door Nederlandse bitcon-aanbieder Bitonic. De aanbieder zette grote vraagtekens bij de aannames die de onderzoekers in hun rapport deden.

Bitonic wees ook toen al op de manier waarop bitcoin-wisseldiensten bitcoins vaak in één grote pot gooien. Op die manier is de transactiegeschiedenis minder makkelijk te herleiden, wat de anonimiteit van de valuta vergroot.

De bevindingen die de onderzoekers deden wat betreft de hoeveelheid bitcoins die vermeend Silk Road-oprichter Ulbricht nog voor de FBI zou hebben verborgen, blijven onaangetast door de rectificatie in het onderzoek.

Lees vijf vragen over Silk Road

Hoe is de bitcoin ontstaan en wat kun je ermee?