Hewlett-Packard lijkt uit de vrije val te komen waar het computerbedrijf al enige tijd in zit. CEO Meg Whitman stelt dat er nog wel hoop werk te doen is.

Dat liet Whitman weten bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar van HP.

De omzet en winst daalden licht, maar pakten hoger uit dan analisten hadden gevreesd. Het bedrijf lijkt in staat de vrije val te stoppen.

"Over het algemeen ben ik erg tevreden met de vooruitgang die we hebben geboekt, maar er moet nog steeds veel gebeuren voor we consistent presteren en kunnen inspelen op de veranderende markt", meent de CEO.

Een verbetering in de resultaten was voor Whitman ook wel nodig. Het bedrijf gaat inmiddels het derde jaar in van haar vijfjarenplan om het bedrijf weer op de rails te krijgen.

HP zag de afgelopen kwartalen het marktaandeel op de pc-markt dalen. Bovendien had het bedrijf te maken met een rampzalige overname van Autonomy. Het softwarebedrijf werd voor 11,5 miljard dollar gekocht en HP moest vervolgens 8,8 miljard dollar op die overname afschrijven.

Cijfers

De omzet van HP bedroeg in het afgelopen kwartaal 29,1 miljard dollar, 3 procent lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. De nettowinst bedroeg 1,4 miljard dollar tegen een verlies van 6,9 miljard in 2012. Dat verlies was toen het gevolg van de grote afschrijving op de overname van Autonomy. Exclusief deze last was de winst van HP afgelopen kwartaal iets lager dan vorig jaar.

De onderneming profiteerde in het vierde kwartaal van de vraag vanuit bedrijven naar servers, computers en netwerkapparatuur.